A néző nyomozóvá válik a MU-ban - Villáminterjú Petra Tejnorová rendezővel

November 11-én különleges vendégelőadás látható a MU Színházban - egy igaz történeten alapuló fikciós bemutatót hoz el Csehországból Petra Tejnorová és színészei. Az előadásról a rendezőt, Petra Tejnorovát kérdeztük

Petra TEJNOROVA foto Marek Bartos

 

Egy elveszett, majd később megkerült texasi kisfiú igaz történetén alapul a NICK című előadás. Miért választotta ezt történetet?

 

Az utóbbi időben elkezdtek érdekelni a skandináv krimik és a dokumentumdrámák. Teljesen lenyűgöz az, ahogy egy történtet az események mozaikjaiból állítanak össze, miközben az olvasó nyomozóvá válik és minden új információ egy új színt ad, és új irányba mozdíthatja a történetet. A szereplők különböző vallomásai mind az igazság egy-egy verziója. És az olvasó, a néző, vagyis Te, folyton azt kérdezed, hogy ki mond igazat? Hogyan lehet felismerni az igazságot? És azt, hogy ki ártatlan? Minden új részlet a kirakós egy darabja, ami lehet, hogy nem csak egy helyre illeszkedik. Így folyamatosan gondolkozni kell, kutatni az igazság után és találgatni, hogy vajon kik ezek a szereplők, és mit akarnak. A NICK egyesíti mindazt, ami most foglalkoztat: a dokumentumfilmek világát, a krimit és az identitáskeresés kérdését.

 

nick 01

 

Mire számíthat az, aki beül erre az előadásra? Egy krimire vagy egy igaz történet feldolgozására?

 

A NICK egy texasi kisfiú történetén alapul, aki egy nap eltűnt otthonról, majd három évvel később a csodával határos módon előkerült. A történteket a kisfiú, a nővére és egy rendőrtiszt elbeszélése alapján ismerjük meg. A néző a történetet három különböző szemszögből ismeri meg, és neki kell eldönteni, hogy adott pontokon kinek a verzióját tartja a legvalószínűbbnek, vagyis kinek a sztoriját hiszi el.

A NICK dokumentumdráma és élő show egyszerre, folyamatosan filmezzük a szereplőket, a színpadon két operatőr mozog, és így egyszerre, egy időben mutathatunk meg a nézőknek több történést is, fokozva az izgalmakat.

 

nick 03

 

Mit kell tudnunk a csapatról, és hogyan kapcsolódtok a nemzetközileg ismert SKUTR rendezőpároshoz?

 

A NICK előadás az STK Theatre Concept-nek köszönhetően jött létre. Az STK egy produkciós szervezet, melyet a nemzetközi színházi területen SKUTR-ként ismert rendezőpáros Martin Kukučka és Lukáš Trpišovský vezet. A SKUTR-rel hasonlóan gondolkozunk a színházról és a színházi formanyelvekről. Engem érdekel a fizikai és a dokumentarista színház is, létrehozok teljesen saját előadásokat, és dolgozom meghívott rendezőként is más társulatoknál. A saját előadásaimnál fontos számomra az alkotótársakkal való szoros együttműködés, a kidolgozás módja, módszere és tulajdonképpen maga az a folyamat, amíg eljutunk az előadás megszületéséhez. Felismerni, azt, hogy egy készülő produkció mit mond nekünk, kibontani azt, hogy mit hordoz - különleges élmény. A korábbi munkáim során dolgoztam saját élményekkel, különböző nemzetiségű és származású emberek történeteivel, használtam audiovizuális médiát és videós bejátszásokat. Szeretem vegyíteni a különböző műfajokat, ágazatokat de a szakmákat és az embereket is. A NICK-ben játszik Michał Sieczkowski, egy lengyel származású, ma már Csehországban élő színész, aki sokat dolgozott már együtt  SKUTR-el és egy cseh színésznő, aki több filmben is jeleskedett már: Hana Vagnerová. A színészpárost a zeneszerző és színész Jiří Konvalinka kíséri harmadikként, akivel már több korábbi munkámban is dolgoztam együtt.

 

nick 04

 

Az előadást iskolásoknak is ajánljátok. Hány éves kortól jöhetnek a diákok, és miért fontos szerinted, hogy lássák ezt a történetet?

 

Az előadás a formanyelve miatt is különleges – egyszerre beszél és narrál. Szívesen ajánlom az előadást már 12 éves kortól, hiszen itt a közönségnek aktív szerepe van, nyomoznia kell a  történet, és egyben a saját igazsága után. Ez az előadás kérdéseket tesz fel a nézőknek – ami azt jelenti, hogy azok, akik hajlandóak részt venni a “játékban”, aktív részeseivé válnak az előadásnak. És reményeink szerint ráébrednek, hogy a válaszokat nem mindig találják meg a színpadon, van, hogy önmagukban kell keresniük. Fontos számunkra, hogy nézőként aktívan lehet valaki jelen az előadásban, részesévé válhat egy alkotó folyamatnak, így tehetünk az ellen az általános szerep ellen, ami  nézőt passzivitásra kényszeríti és a fogyasztói társadalom értékrendjét konzerválja. Szerintem egy izgalmas élmény lehet mindenkinek, akár tinédzser, akár felnőtt.

 

Az STK Theater Concept NICK című előadásának vendégjátéka magyar felirattal, november 11-én látható a MU Színházban. A SKUTR rendezőpáros többszörös fesztiváldíjas shakespeari VIHAR parafrázisát december 7-én mutatják be a magyar közönségnek, szintén a MU Színházban.

 

 

süti beállítások módosítása