További indiai írók és filmművészek adták vissza kitüntetéseiket

 

Jeles indiai írók és filmművészek újabb 24 tagú csoportja adta vissza magas állami kitüntetését, hogy így tiltakozzon a növekvő intolerancia ellen, amelyért a fundamentalista hátterű miniszterelnök, Narendra Modi kormányát teszik felelőssé.

    

Csütörtökön többségében a bollywoodi filmipar alkotói adták vissza Nemzeti Filmdíjukat, de a tiltakozók között volt Arundhati Roy írónő és esszéíró is, aki Az apró dolgok istene című regényével elnyerte az angol ajkú világirodalom legrangosabb elismerését, a Booker-díjat. 


Arundhati Roy

Arundhati Roy

   

 "Indiában egész lakosságcsoportok, kisebbséghez tartozó emberek milliói, köztük muszlimok, keresztények, alacsony kasztbeliek, törzsi népek kényszerülnek rettegésben élni, nem tudva, hogy ki és mikor támad rájuk. Indiában embereket ölnek meg, lincselnek meg és égetnek meg nézeteik és szokásaik miatt" - hívta fel a figyelmet a The Indian Express című lapban megjelent írásában az 54 éves szerző. 
    

Roy hangoztatta, szégyelli magát azért, ami az országban történik, és örömmel adja vissza 1989-es nemzeti forgatókönyvírói díját. Úgy vélte, "példátlan és történelmi párhuzam nélküli" az indiai művészek és más értelmiségiek jelenlegi politikai mozgalma. 
    

Az állami kitüntetésüket visszaadó filmművészek között van Sanjay Kak és Kundan Shah rendező, valamint Saeed Mirza forgatókönyvíró. 
    

A közelmúltban indiai alkotók több más csoportja adta vissza magas állami kitüntetését tiltakozásképpen, október végén például 16 író küldte vissza díját a Nemzeti Irodalmi Akadémiának. 
    

A tiltakozók közül sokan azzal vádolják Narendra Modi hindu nacionalista kormányát, hogy hallgatásukkal ösztönzik a hindu szélsőségesek erőszakos támadásait. 
    

Közben csütörtökön Anupam Kher veterán színésszel az élen 36 író, tudós és művész kiállt a kormány mellett is, azzal vádolva tiltakozó kollégáit, hogy csak a választásokon elszenvedett vereségért vesznek revansot más eszközökkel.

 

süti beállítások módosítása