Visszatér a Budapest Bábszínházba A legkisebb boszorkány

 

November 8-tól A Hétfejű Tündér mellett egy régi-új előadással bővül a Budapest Bábszínház Lázár Ervin-repertoárja.

A legkisebb boszorkányt, Lengyel Pál legendás, nagy sikerű rendezését új szereposztásban, klasszikus látványvilággal láthatja a közönség.

 

image029

 

A mesében három fiatal boszorkány, Rilla, Marilla és a szeplős kis vakarcs, Amarilla azt a feladatot kapja Anya-Banyától, hogy veszejtsék el Király Kis Miklóst. Amarilla első látásra beleszeret a hős királyfiba, aki azonban Tündér Terciát, a világ legszebb lányát keresi. Meg is találja, meg is szabadítja a sárkánytól, és Amarilla segítségével a boszorkányok minden mesterkedése ellenére megszerzi az aranyszőrű táltos csikót, kiállja az összes mesebeli próbát. Anya-Banya büntetésből széllé változtatja Amarillát, mert megszerette és megsegítette a királyfit, aki boldogan él Tündér Terciával, míg meg nem hal. De ahányszor csak feltámad a szél, elszomorodik, mert eszébe jut a legkisebb boszorkány, akinek a boldogságát köszönheti.

 

image038

 

Lázár Ervin Ámi Lajos népmesei motívumokból szőtt történetét meséli újra. Seprűn lovagoló boszorkányok, láncra vert sárkány, szélsebesen vágtató táltos lovak elevenednek meg a fordulatos történetben, amely a rengeteg kaland, csoda és átváltozás mellett leginkább mégis a szerelemről és az önfeláldozásról szól. „Miközben Lázár Ervin megtartja a népmesék archetípusait, ami A legkisebb boszorkányban különösen hangsúlyos, úgy csavar azokon egyet, hogy a történetek mégis aktuálisak maradnak, és a mai gyerekekhez szólnak” – fogalmaz Gimesi Dóra dramaturg.

 

A mesét maga Lázár Ervin adaptálta bábszínpadra, aki szoros kapcsolatot ápolt az Állami és Budapest Bábszínházzal. Amellett, hogy több műve – Berzsián és Dideki, Árgyélus királyfi, Szegény Dzsoni és Árnika – került repertoárra, aratott szakmai és közönségsikert, ő maga egy ideig a dramaturgként volt az intézmény munkatársa. A legkisebb boszorkányt 2000. október 1-jén mutatták be, rendezője, csakúgy, mint a fent említetteknek, Lengyel Pál volt, a látványt Orosz Klaudia tervezte, a zenét Darvas Ferenc szerezte.

 

image046

 

A 2015-ös felújítást Lengyel Pál szellemiségéhez hűen, a klasszikus látványvilággal Kuthy Ágnes állítja színpadra, aki a magyarországi és nemzetközi báb- és gyermekszínházi fesztiválokon (Kaposvár, Bangkok, Kragujevác) is díjakkal elismert A Hétfejű Tündért rendezte. A címszerepet Spiegl Anna játssza, Király Kis Miklóst Teszárek Csaba kelti életre, mellettük Kovács Juditot (Rilla), Karádi Borbálát (Marilla), Kovács Mariannát (Anya-Banya), Semjén Nórát (Tündér Tercia, Csillaganya), Beratin Gábort (Sárkány), Tatai Zsoltot (Réz táltos, Nagycsillag, Koldus), Szolár Tibort (Kiscsillag, Obsitos, Arany táltos), Radics Ritát (Király Kis Miklós anyja, Róka, Ezüst táltos) láthatja a közönség.

 

 

 

süti beállítások módosítása