Délkelet-Ázsiában járt az Operettszínház

A Toyota Classics rendezvénysorozat idén 26 éves, és a Budapesti Operettszínházat érte a megtiszteltetés, hogy művészei a nagyszabású délkelet-ázsiai turné sztárvendégeiként léphettek fel.

Ez az egyetlen európai társulat, akit már második alkalommal kér fel a Toyota a koncertsorozaton való részvételre, hiszen tíz évvel ezelőtt az Operettszínház művészei már adtak elő ugyanezen a turnén, kirobbanó sikerrel.

 

A turné összes előadásán fellépett Szendy Szilvi és Szabó Dávid bemutatva az operett-szubrett és táncos komikus akrobatikus energiáját, öt városában Fischl Mónika volt a primadonna, Boncsér Gergely bonvivánja mellett, míg két fellépésen Lukács Anita és Vadász Zsolt töltötte be ezt a szerepet.

 

A Toyota Classics összetett project – célja egyrészt, hogy az ázsiai országokban bemutassa az európai hagyományokat, másrészt a jegyeladásokból és adományokból származó bevételeket jótékonysági célokra ajánlják fel, többnyire a gyermek éhezés és a szegénység felszámolására, de van olyan ország, ahol zenei tehetségkutatásra szánják a pénzt.

 

 turne05

 

“Európai zenés, színházi műsorral készültünk, melyben kiemelten kaptak helyet Lehár és Kálmán művei, de nemcsak magyar szerzők dalaiból válogattunk, olyan gálával utaztunk ki, amely reprezentálja a magyar operettkultúrát és a színház egyéni karakterét, így Strauss, Bernstein és Webber slágerei egy-egy blokkban szintén megszólaltak. Az Operettszínház államilag fentartott intézmény lett nemrég, a külügyminisztréiummal is egyre több együttműködésünk valósul meg. Úgy tűnik a magyar operett a kultúrdiplomáciával tökéletesen összeegyeztethető. Fontos azonban kiemelnünk, hogy a magyar kultúra ilyen színvonalas bemutatása szponzoráció nélkül ma már elképzelhetetlen” – hangsúlyozta Lőrinczy György a Budapesti Operettszínház főigazgatója, akitől a Toyota Central Europe Magyarország igazgatója, László Richárd vette át a szót. Gratulált az Operettszínház társulatának majd kifejtette, hogy a Toyota Classics-ot 1990 óta rendezik meg, de most először hívtak vissza nem japán társulatot a 26 év alatt.

 

turne06

 Lőrinczy György, Dr. Bognár Lajos, Makláry László, Pető Gyula, László Richárd, Vadász Dániel

 

Ez a turné nem csak kulturális, de kultúrdiplomáciai kapcsolatok megteremtését is lehetővé tette. A műsort megtisztelte jelenlétével Káli Attila Kuala Lumpur-i nagykövet; a Vietnámmal és Laosszal tartott kapcsolatért felelős Őry Csaba, valamint Jakab Péter, Thaiföld magyar nagykövete. Laoszban megjelent Dr. Bognár Lajos is, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, aki egy magyar-laoszi élelmiszerbiztonsági együttműködést előkészítő kutatócsoport élén volt jelen az országban.

 

A turné október 10-én, Bruneiben kezdődött, ahol a kulturális miniszter fogadta az előadókat. A következő állomás Manila, majd Kuala Lumpur. Itt a tartományi szultánon kívül a Petronas olajcég elnöke is megtekintette az előadást, és gratulált létrehozójának, Lőrinczy György főigazgatónak.  22-én az előadók megtartották koncertjüket Hanoi-ban, majd továbbutaztak Bangkokba, ahol Sirindhorn királyi hercegnőé volt a díszvendég helye. Laoszban Sayasone asszony, a laoszi államelnök felesége rázta meg az előadók kezét, míg a legutolsó fellépésen, Kambodzsában, maga Norodom Monineath anyakirálynő tisztelte meg őket jelenlétével.

 

turne07

 

Az operettszínház zenekarát, a mind az operett, mind a musical műfaj bemutatásában sok évtizedes tapasztalattal rendelkező Makláry László vezényelte, aki arra emlékeztetett, hogy a világ milyen kicsi: "Egyik este a laoszi mezőgazdasági miniszter hívott meg minket vacsorára. Próbáltam angolul kommunikálni a vendéglátónkkal, a miniszter úr azonban tökéletes magyarsággal szólt hozzám, kiderült, hogy a gödöllői egyetemen végzett.”

 

 

A turnén fellépő szólisták az elmúlt egy hónapra visszaemlékezve egy-egy érdekes történetet meséltek.

Lukács Anita elmondta, hogy rengeteget próbáltak és izgatottan várták a fellépéseket. A jelmezeinken több helyszínen is változtatnunk kellett, a karunk, vállunk nem látszódhatott ki.  Ezt olyan komolyan veszik, hogy Bruneiben egy cenzúrabizottság is megnézte az előadást, figyelték, hogy táncolunk, milyen jelmezben lépünk színre. A végén állva tapsoltak, igazi európai sikert arattunk. Egyik bordó ruhám annyira tetszett a bizottság tagjainak hogy folyamatosan fotózták, videózták, majd amikor úgy gondoltam, hogy a sok szép dicséretért cserébe puszit dobok, azonnal szóltak, hogy ezt nem szabad.” – mesélte nevetve a színésznő.

 

turne08

 

Fischl Mónika csodálatos ajándékot kapott, személyesen a kambodzsai anyakirálynőtől.

“Az ezüst serleget meseszerű környezetben, a vörös szőnyegen, letérdelve  vehettem át. Hátrálva távozhattam, komoly protokorális folyamta van ugyanis az ajándékozásnak. A serleg azóta a lányomé lett, ő mindig is arra vágyott, hogy egy igazi királynőtől kaphasson meglepetést.”

 

Az Operettszínházban megrendezett beszélgetésen Vadász Dániel elárulta, hogy  már 10 évvel ezelőtt is nagy sikerrel szerepeltek a Toyota Classics-on.

“Egyre több mérföldkő kap helyet az életünkben, a Budapesti Operettszínház a Pentaton Művész- és Koncertügynökséggel karöltve építette fel mindazt, ahol most tartunk. A Délkelet-Ázsiai turnénk valójában még 2011-ben indult el, akkor kezdtünk beszélni róla, tervezni, de egy egy hónapos vendégjátékot nagyon nehéz a teátrumban egyeztetni. Nemsokára utazunk Japánba, meghívást kaptunk Oszakába és Tokióba is. Szilveszter környékén az Operettszínház művészei többek között Amerikában, Németországban, Japánban és természetesen itt, a Nagymező utcában is színpadra lépnek.”

 

turne09

 

A fellépők tehát pár napja hazatértek Budapestre, hogy újra a megszokott pesti színpadon adjanak elő. Majdnem egy hónapot voltak távol, és hét ország hét városában léptek fel – hét országban, ahol hirtelen számos új operettrajongót találhatunk, és a hátsó sorban ülő vendégektől a királyi hatalmasságokig mindenki megtapasztalhatta, milyen az európai zenés színház, hogyan is játszanak a magyarok operettet.

 

Egy turné állomásai képekben:

 

turne01

1.

 

turne02

 2.

 

turne03

3.

 

003 brunei eskuvoi par

4.

 

Brunei kulturalis miniszter es a Toyota kepviseloi

5.

Fotó: Operettszínház

 

 

Színház.hu, Operettszínház

 

süti beállítások módosítása