Upor László lemondott a Closer után járó jogdíjáról

„Radnai Márk rendező következetesen arrogáns magatartása – és egyáltalán nem mellékesen nevezetes hirtelen felindulása – miatt" úgy döntött Upor László fordító, dramaturg, hogy a továbbiakban nem veszi fel a Closer című előadás fordítói jogdíját - számolt be a Népszabadság.

 

Upor László egyben kéri az Átrium Film­-Színházat, hogy az összeget mostantól a Színház­- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit segítő Várkonyi Alapítványnak utalja.

 

Júniusban Radnai Márk, a -011- Alkotócsoport vezetője levélben fenyegette meg az azóta elhunyt Koltai Tamás kritikust, aki nyilvánosságra hozta a rendező üzenetét. Az Átrium Film-Színház bizonytalan ideig levette műsoráról a Radnai rendezte előadást.

 

Upor

 

A Népszabadság cikke szerint a botrány kitörésekor a darab levételét kérte a Magács László vezette Átriumtól Upor László fordító. Ezt meg is tette a teátrum, de amikor rendeződni látszott az ügy, arra kérték Uport, járuljon hozzá a továbbjátszáshoz. Upor belátta, nem büntetheti sem a színészeket, sem a nézőket, ezért inkább úgy döntött: a jogdíjat a színművészeti alapítványának utalja.

 

Upor László a Nol kérdésére elmondta: azért döntött így, mert nem egy tessék­-lássék­ látszólagos bocsánatkéréssel kellett volna elintézni a dolgot, hanem "egyszerűen minden viszonylagosságot, mentegetőzést félretenni, és kijelenteni: ahogy viselkedtem, úgy nem lehet viselkedni."

 

Uport döntésének helyességében megerősítette Radnai Márk minapi nyilatkozata a Fidelión, ott ugyanis – többek között – elmondta: „A Closer előadással kapcsolatos felháborodásom maximum a bulvár médiának adhatott témát, és mivel én azóta sem olvastam az említett kritikát, így nehéz is reagálnom rá. Ezt a történetet a sajtó találta ki, semmi köze a valósághoz. Nem szoktam rólam megírt kritikák miatt fenyegetni embereket."

 

Forrás: nol.hu

 

süti beállítások módosítása