Rangos svájci versenyen a Táncművészeti növendékei

A Magyar Táncművészeti Főiskola két növendéke, Bounakova Kristina és Verbőczi Noémi is bejutott a 2016-os 44. Prix de Lausanne nemzetközi balettverseny középdöntőjébe.

A Svájcban január 31-én kezdődő egyhetes versenyen ezúttal 235 lány és 57 fiú képviselheti iskoláját, a legjobbaknak a legnevesebb táncművészképző intézetek kínálnak ösztöndíjakat.


A 36 országból érkező indulók között ismét jelentős számban vannak az ázsiai, főleg dél-koreai, japán és kínai jelentkezők, emellett az ausztráliai és a latin-amerikai táncosok is egyre nyomatékosabban képviselik kontinensüket. A középdöntőbe több száz pályázó közül 292-en jutottak be.

 

Prixdelausanne photo Gregory Batardon

Fotó: prixdelausanne.org


Bounakova Kristina hetedéves főiskolai hallgató mestere Molnár Márta, míg Verbőczi Noémi Gyarmati Zsófia nyolcadikos osztályának kiemelkedő tehetsége. A főiskola egyedi képzési rendszerében a klasszikus balett szakirány 9 évfolyam keretében képzi a balettművészeket. Repertoárjukon már most számos ismert mű kettőse és szólója szerepel. Legközelebb a főiskola november 20-21-én zajló nyílt napján láthatja őket a hazai közönség, de fellépnek az intézmény november 9-én kezdődő Komárom-Esztergom megyei turnéján is.


A Prix de Lausanne kiemelkedő jelentőségét az adja, hogy a résztvevők elismert kortárs koreográfusokkal dolgozhatnak, bekapcsolódhatnak a nemzetközi táncvilág vérkeringésébe. A neves magániskolák itt fedezik fel az ígéretes fiatalokat, nyári kurzusokat, éves ösztöndíjakat kínálva.


Az MTF-et tavaly Kovács Noel és Kovács Kristóf képviselte Svájcban, mindketten számos ösztöndíjat kaptak, köztük a neves amerikai ABT társulatához is.


A Prix de Lausanne magyar díjazottja volt 1982-ben Volf Katalin és Kovács Tibor, 1990-ben Aleszja Popova, 2008-ban Felméry Lili.

 

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása