1 nap alatt 2 ősbemutató a 10 éves Yorick Stúdióban

Idén 10. születésnapját ünnepli a Yorick Stúdió. Ebből az alkalomból meglepetéssel kedveskedik a közönségnek: két ősbemutatót tart két marosvásárhelyi szerző darabjából, egyazon napon.

 

Hentesek:

 

Az első esemény mindjárt egy szerzőavatás. Szabó Róbert Csaba, több prózakötet szerzője és a marosvásárhelyi Látó című szépirodalmi folyóirat szerkesztője, először írt színpadi darabot, mégpedig rögtön rémdrámát. Hentesek című színművét Sebestyén Aba rendezi.

 

A darab az egykori párizsi Théâtre du Grand-Guignol világát idézi, ahol borzongás, nevetés és csábítás kiválóan megfért egymás mellett a színpadon. A kegyetlenség napjaink egyik fő attrakciója, és mi, emberek, egyre érzéketlenebbek vagyunk felebarátaink szenvedései iránt. A médiának kizárólagos joga lett a vér ábrázolására. Felkészültünk-e arra, hogy halálunk egyre inkább nyilvános esemény? (Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.)

 

Az előadás szereplői: Ördög Miklós Levente, Bálint Örs e.h., Gaál Attila Csaba e.h., Kovács Botond, Esti Norbert e.h., Hollai-Heiser Anna e.h., Tollas Gábor, Barabás Hunor e.h. és Horváth Anna e.h. Közreműködnek: Horváth Kriszta, Mátyási Katalin, Böjthe Róbert Zoltán, Jancsó Előd, Szabó János Szilárd. Díszlet-jelmez: II. év látványtervező osztály (Lokodi Anna Aletta, Szőke Zsuzsi, Nagy Eszter, Czirják Beatrix, Bereczki Botond) osztályvezető tanár: Bartha József. Koreográfus: Györfi Csaba. Zene: B. Szabó Zsolt. Dramaturg, rendezőasszisztens: Nagy Sári e.h. Ügyelő: Mixtai Péter

 

maro

 

MaRó:

 

Székely Csaba MaRó című vígjátéka Andi Gherghe rendezésében kerül színpadra. Az előadás a magyar-román viszony furcsaságait boncolgatja tíz kicsi groteszk jelenet segítségével. Az Erdélyben játszódó rövid történetekben összetalálkozik a felsőbbrendűségi tudat és a jogos igények, az önsajnálat és a valódi sérelmek, az etnikai gőg és a kisebbségi komplexus, az őszinte fájdalom és a humor, természetesen sok balhéval fűszerezve.

 

Az előadás szereplői: Raisa Ané, Benedek Botond Farkas, Ciugulitu Csaba, Fodor Piroska, Hajdu Imelda e.h., Ștefan Mura és Nagy István. Látványtervező Adrian Ganea. (A közös munka során a különböző nemzetiségű alkotók nem tettek kárt egymásban.)

 

A két ősbemutató a Yorick Stúdió hetedik éve futó Interkulturális párbeszéd a kortárs dráma tükrében – VII. kiadás elnevezésű projektjének keretében kerül színpadra, mely a Román Nemzeti Kulturális Alap - The Administration of the National Cultural Fund (AFCN), a Bethlen Gábor Alap és Marosvásárhely Polgármeseri Hivatala támogatásával jött létre.

 

A Hentesek bemutatójára november 11-én 18 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió színpadán (Köteles Sámuel utca 6.). A MaRó a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Levél utcai Bábstúdiójában lesz látható november 11-én 20 órától (Levél vagy Frunzei utca 9.).

 

Jegyeket foglalni a 0736 350686-os telefonszámon lehet. A foglalásokat a helyszínen, az előadások megkezdése előtt 20 perccel lehet kiváltani.

 

 

Forrás: Yorick Stúdió

 

 

süti beállítások módosítása