Csíkszeredában folytatja a román-magyar együttélésről szóló projektjét az Osonó

 

Csíkszeredában folytatja az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadást és a hozzá kapcsolódó iskolaprojektet a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely - közölte csütörtökön a független társulat.

    afis plakat PIKNIK 2015 noiembrie 02 MASIK

 

A társulat júniusban mutatta be az előadást, amely román és magyar fiatalok személyes történeteit dolgozza fel. A csíkszeredai folytatásról azt követően döntött az önfenntartó társulat, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzatának ifjúsági bizottsága nem támogatta a projektet, ezért a következő előadást vasárnap a csíkszeredai Octavian Goga Nemzeti Kollégiumban tartják. Ezt követően három hetes tájolásra indul a társulat az előadással, amely Erdély mellett Kárpátalján és Magyarországon is látható lesz. A Fazakas Misi társulatvezető által rendezett előadás 9 városban összesen 22 alkalommal lesz látható, egyebek mellett a budapesti Katona József Színházban is.
    

A nyári bemutatót követően 16 alkalommal láthatta már a közönség a produkciót, amely a rendező szerint igazolta, hogy a kétnyelvű - román és magyar -, többféle színházi formát felhasználó produkció egy szükséges párbeszéd beindítására alkalmas, ahol a román és magyar nézők bátorságot kaphatnak, hogy beszéljenek mindarról, amiről eddig hallgattak.
    

A rendező szerint az osonós és a csíkszeredai román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. "A produkció azt a törekvést erősíti, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében" - vallja a rendező.

 

 

 

süti beállítások módosítása