Mindig az a fránya nadrág... - „Szocialista vígjáték" a Karinthyban

Karinthy Márton rendezésében november 13-án mutatja be Dunai Ferenc: A nadrág című komédiáját a Karinthy Színház.

 

A Karinthy Színház ajánlója:

 

Emlékszik-e még valaki arra, mi az a „szocialista vígjáték”? Aminek társadalmi mondanivalója ugyan kicsinyke volt, a humora pedig soványka, viszont a Patyolattól a Közértig bátran kritizálta az élet nagy kérdéseit. Dunai Ferenc A nadrág című komédiájának vígszínházi premierje egy csapásra szakított ezzel a módszerrel. Mert miről is van szó? Egy szocialista nagyvállalat igazgatója titkolt szeretője ágyában fekszik egy szexin forró éjszaka után. Egyfolytában a szocialista erkölcsről prédikál és a vállalati ünnepség dísz szónoklatára készül a szocialista ipar csodálatos teljesítményéről. Egy valódi díszpinty. Egy potentát. Képzeljék el Feleki Kamillt, aki épp Ruttkai Éva ágyából kászálódik ki és keresi a nadrágját…

 

Hát, igen. Ez a fránya nadrág! A bajok mindig ilyen apróságok miatt kezdődnek. Mert nadrág nélkül mit ér a legnagyobb társadalmi pozíció, a legpontensebb férfiúi büszkeség! Mi marad egy emberből a nadrágja nélkül? És mi marad a rendszerből egy nadrágja vesztett főkáderéből? Erről szól az elmúlt 60 év egyik legsikeresebb, és legmulatságosabb magyar és bátran kijelenthetjük: „szocialista vígjátéka”. Csak éppen a szocializmus bukott ki alóla. Vagy mégsem?

 

nadrag 

 

Karinthy Márton rendező a premierről:

 

"Tavaly könnyű helyzetben voltam, hiszen a 33. évadot játszottuk, s arra azt találtam ki, hogy a „megváltás éve”. Ilyen szempontok szerint válogattam a darabokat is. A 34. év nehezebb, mert ebből a 3+4-et tudtam kihozni, ami azt jelenti, hogy hét bemutatót kell tartani. A másik, amire felfűztem a 34. évadot, hogy furcsa, különleges, lökött családok történetét vesszük elő. Tulajdonképpen minden darabban van egy furcsa család, vagy valami hasonló összetartozó egység. Persze, mindezt úgy, hogy az alap, a Karinthy-szellemiség fenntartás is örökös szempont. (...) Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, a félig humoros, félig tragikus látásmód, amiből következik, hogy 'ha akarom vemhes, ha akarom, nem az'. Mindennek megnézzük a színét és a fonákját, mert minden kicsit másképpen van, mint ahogy látszik. Emellett nekem vesszőparipám, hogy a magyar vígjátékirodalmat életben kell tartani. Persze, ebből a szempontból a 34. év kivétel, mert csak egy magyar vígjátékot mutatunk be. A régieket közben természetesen műsoron tartjuk.

 

Dunai Ferenc szocialista vígjátékát, A nadrág című darabot vettük elő, amit 1962-ben mutattak be Vígszínházban. Amikor elolvastam a vígjátékot, akkor felfedeztem, hogy napjainkra is hajaz a történet, ismerősek a figurák is. A nadrágot egyébként láttam gyerekkoromban Feleki Kamill és Ruttkai Éva főszereplésével. Emlékszem, hogy fergeteges siker volt. Attól jó ez a darab ma is, hogy a nézőnek nagyon ismerős lehet a közeg, amiben játszódik… Mindez a francia bohózatok technikájával megírva, így nem csak aktuális, de időtálló is." (A teljes interjú a librarius.hu-n olvasható.)

  

 

 

DUNAI FERENC: A NADRÁG

komédia 2 részben


Radó Tamás - igazgató Kerekes József
Berta - a szeretője Gubík Ági
Radóné Balázs Andrea
Laci - műszaki rajzoló Dányi Krisztián
Koltai - SZB. titkár Marton Róbert
Soltészné Vertig Tímea


Díszlet: Juhász Kata
Jelmez: Tordai Hajnal
Zene: Nyitrai László
Díszletkivitelezés: Major Attila
Kellék: Bíró Tamás
Hang: Voronkó Mikós
Fény: Sörös Zsolt
Súgó: Csesznek Judit
A rendező munkatársa: Benedek Albert
Produkciós vezető: Ridzi Gábor
Rendező: Karinthy Márton

 

 

 

 

süti beállítások módosítása