Übü és az Igazság Bizottság - Felnőtt bábelőadás a Trafóban

 

November 19-én és 20-án a Trafóba érkezik William Kentridge és a Handspring Puppet Comapny Übü és az Igazság Bizottság c. felnőtt bábelőadásával.

puppet

 

A darabról:

 

Bűnök és bűnhődések, kegyetlen őszinteség és feketehumor. Irónia és karikatúra, abszurd dráma és eredeti dokumentumok. Csalás és csalatás, bábok és színészek. Übü király trónra lépésének legendás története a 20. század végi Dél-Afrika kulisszái között egy világhírű rajzművész és animációs filmkészítő rendezésében. William Kentridge újra meghódítja a Trafó színpadát lenyűgöző és groteszk képi világú, monumentális előadásával.

 

Minden egyfelé tart ebben a rengeteg műfaji és tartalmi elemből összeszőtt produkcióban. Nyomokban fellelhető benne a 19. század végi korai abszurd dráma, Alfred Jarry Übü királya, a Dél Afrikában 1996-ban felállított Igazság és Megbékélés Bizottság előtt a 60-as, 70-es és 80-as évek politikai indíttatású törvénysértéseinek tettesei által tett beismerő vallomások részletei, töredékek az áldozatok beszámolóiból, William Kentridge animált rajzai, fényképek és mozgófilmek, kegyetlenség, fájdalmas irónia… Bűnök és bűnhődések…

 

Übü az amnesztia reményében udvari bolondként táncol és énekel felesége, a birtokos Big Mama Africa árnyékában, akinek minden rezdülését emblematikus jellegű, „autokrata marionettek” kísérík. A három mítikus testőr pedig nem más, mint Cerberus, Hádész és egy krokodil, aki mohón felfalja az okirati bizonyítékokat…

 

A dél-afrikai Handspring Puppet Company 1985 óta foglalkozik felnőtteknek szóló bábszínházzal. Munkásságukat jellemzi, hogy a bábozást sokféle szemszögből közelítik meg, kihasználva a műfaj adta kísérletezési lehetőségeket. 1992 óta a társulat több dél-afrikai művésszel dolgozott együtt, többek között William Kentridge-zsel, aki kézi rajzra épülő filmjeivel vált a világ egyik legelismertebb kortárs művészévé, és akit 2009-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt. A társulat 2011-ben a Woyczekelőadásával mutatkozott be a Trafóban. A közös munka harmadik, 1997-ben megszületett nagy sikerű eredményét, az Übüt tavaly újították fel és a világ számos országában turnéztak már az előadással.

 

 

A november 19-i előadás után Upor László dramaturg beszélget az alkotókkal. 

 
November 20-án 18.30-kor Dr. Búr Gábor egyetemi docens tart Különórát a dél-afrikai jogkiteljesedés lehetőségeiről és lehetetlenségeiről.
 

 

 

Alkotók:

 

Rendező: William KENTRIDGE
Társrendező: Janni YOUNGE
Írta: Jane TAYLOR
Bábtervező: Adrian KOHLER
Animáció: Willam KENTRIDGE
Díszlet: Adrian KOHLER, William KENTRIDGE
Fény: Wesley FRANCE
Hang: Wilbert SCHUBEL
Zene: Warrick SONY and Brendan JURY
Koreográfia: Robyn ORLIN
 
Pa Ubu: Dawid MINNAAR
Ma Ubu: Busi ZOKUFA

Bábosok: Gabriel MARCHAND, Mandiseli MASETI, Mongi MTHOMBENI
Produkció:  Handspring Puppet Company
Producer: Quaternaire
Társproducerek: Edinburgh International Festival (UK), The Taipei Arts Festival and Taipei Culture Foundation (Taiwan), Festival de Marseille _ danse et arts multiples (France), Onassis Cultural Centre (Greece), Cal Performances Berkeley (USA), BOZAR Brussels (Belgium). Supported by National Arts Festival, South Africa.

 

 

 

süti beállítások módosítása