Ománban mutatta be A Csárdáskirálynőt az Operettszínház

Álló tapssal hálálta meg az ománi közönség az Operettszínház Csárdáskirálynő előadását: a szokásokhoz képest szokatlan nagy lelkesedés még a helyi szervezőket is meglepte.

A művészeket pedig a meseszerű muscati Royal Opera House nyűgözte le, ahol a szultán páholyából kamera közvetíti az előadást az uralkodónak akkor is, ha ő éppen nincs a helyszínen. Az arab térségben most először került színre a 100 éves Kálmán-operett.


Százhúsz fős csapattal kezdte meg a hét elején a csodálatos szépségű muscati színházban A Csárdáskirálynő próbáit a Budapesti Operettszínház. Kerényi Miklós Gábor KERO rendezése arab nyelvterületen még sosem szerepelt, a társulat és Kálmán Imre darabjának ez volt a helyi premierje.

 

oman1


Az Operettszínház művészeit lenyűgözte a helyszín, elmondásuk szerint ez a legszebb színházépület, amelyben valaha jártak. A házat a kultúrakedvelő szultán építette, alapvetően palotaként funkcionál, hatalmas előadóterme színház- és koncerthelyszínként működik. Az uralkodó saját páholyában minden előadást egy kamera közvetít abban az esetben is, ha ő éppen nincs jelen, hogy otthonában bármikor be tudjon kapcsolódni a színpadi történésekbe. A backstage-ben található a világ legnagyobb orgonája, mely távirányítással fél óra alatt bármikor a színpadra varázsolható. Érdekesség, hogy a született omániak ingyenjegyekkel látogathatják az 1100 főt befogadni képes színházban az előadásokat.


A Csárdás-bemutatón Fischl Mónika játszotta Szilviát, Boncsér Gergely pedig Edvint, míg Dancs Annamari és Peller Károly alakították a Stázi-Bóni párost. Anhiltét Kállay Boritól, Feri bácsit Földes Tamástól, Leopold Máriát Csere Lászlótól láthatták a nézők. Faragó András, Dézsy Szabó Gábor és Bálint Ádám is színre lépett az ománi színházban. Az előadást megtisztelte jelenlétével Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya is.

 

oman2


A bemutató után is láthatnak egy előadást az omániak. Ekkor a primadonna-bonviván párost Lukács Anita és Vadász Zsolt, a szubrett-táncos komikus párost pedig Szendy Szilvi és Szabó Dávid alakítják majd. Erre az estére már biztos, hogy magyarok is érkeznek Dubai-ból. A Csárdáskirálynő ezután legközelebb Dohában szerepel, a társulat egy része Muscatból utazik Katar fővárosába, hogy november 16-án, a születésének éppen 100. évfordulóját ünneplő Kálmán-műből adjanak gálaműsort, a Katara Cultural Village Operaházában.

 

Forrás: Budapesti Operettszínház

 

süti beállítások módosítása