Tesigavara Szaburo duettje érkezik a Trafóba

A tánc, a fény, az árnyék és a zene játéka révén szürreális illúziót teremtő duettjével érkezik Tesigavara Szaburo japán koreográfus a Trafó Kortárs Művészetek Házába: a Szato Rihoko táncossal közös Megszállott (Obsession) című produkciót szombaton és vasárnap nézhetik meg az érdeklődők.

A jelenkor egyik legnagyobb hatású japán koreográfusaként ünnepelt Tesigavara nem csupán a tánc, hanem a film, a színház, a vizuális művészetek és a zene területének is meghatározó alkotója. Megszállott című duettjéhez ő maga készítette a díszletet, a fénytervet, a zenét és a koreográfiát is. Az előadáshoz Luis Bunuel és Salvador Dalí közösen írt és forgatott Andalúziai kutya című szürrealista filmje szolgált számára inspirációként.

 

 saburo


A művészt legutóbb 2004-ben láthatta a Trafó közönsége, akkor Bones in Pages című darabjával érkezett Budapestre. Ezúttal olyan előadással érkezik, amely professzionális tánccal, fény- és árnyjátékkal, valamint átható zenével teremt szürreális illúziót, miközben a szépségről sem feledkezik meg - olvasható a Trafó ismertetőjében.


Tesigavara koreográfiáira jellemzően a Megszállott sem szokványos színházi élmény: összművészeti alkotás, amely az összes érzékszervet ingerelve szippantja be a közönséget sajátos univerzumába, amelyben a tér kialakítása és a fény tökéletes egyensúlya hallucinációszerű képeket eredményez, Szato Rihoko mozgása pedig elemeli a valóságtól a produkciót.

  


A japán művész mániákus zenehallgató, rengeteget dolgozik együtt zenészekkel, így előadásainak fontos eleme a hang is. A Megszállottban karakteres hegedűjáték hallatszik, mialatt a két előadó úgy mozog, mintha testi teljesítőképességük határtalan volna, és a gravitáció törvénye sem volna érvényes rájuk.


Művészeti munkái mellett Tesigavara tehetséggondozást is végez: az általa alapított Karas stúdióval oktatási programokat hozott létre, műhelygyakorlatokat és kurzusokat vezet. Az évek során rengeteg díjjal honorálták munkáját.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása