Újabb felolvasó-színházi bemutató Békéscsabán

Vörös István díjnyertes darabját is bemutatták az Ibsen Stúdiószínpadon.

 

A Jókai Színház ajánlója:


Mi történik, ha az igazságszolgáltatás kicsúszik az igazság kezéből, és személyes ambíciókat és bosszút szolgál ki? Nyomozás indul egy ártatlan ember ellen, akinek nincs más bűnbe, csak az, hogy övé a világ legjobb kolbászreceptje. Meg persze, hogy a felesége túl vonzó. A 40-es évek végén beinduló államosított világban nincs helye egyéni tehetségnek, vállalkozókedvnek, mindent elsöpör az uniformizálás, és az új hatalom új haszonélvezői gátlástalan hajszában támadnak az eddigi értékekre. A fiatalabb az idősebbre, a tapasztalatlan a bölcsre. És közben életek vesznek más irányt, kolbászreceptek tűnnek el. Hajsza a szerelemért és a szakmai becsületért.


A Jókai Színház és a Bárka elkötelezett támogatója a kortárs magyar dráma ügyének. Ugyanakkor a színház és a folyóirat annak is számtalan tanújelét adta már, hogy a minőség jegyében az egyetemes és a regionális, lokális érdekek és értékek összekapcsolásának híve. Ezen kettős törekvésének újabb eredménye az Erős csabait kívánok! elnevezésű irodalmi-színházi projekt, amely szervesen kapcsolódni kíván azokhoz a helyi törekvésekhez, amelyek a 2013-ban hungarikummá választott csabai kolbász további népszerűsítését szolgálják.

 

Voros Istvan


A meghívásos drámapályázat célja olyan új, színpadi előadásra szánt, esztétikailag értékes irodalmi alkotások, drámák megírásának elősegítése volt, amelyekben valamilyen módon hangsúlyos szerepet kapnak a több mint százéves csabai kolbász gasztronómiai, kulturális, társadalmi tradíciói, amelyek ország-világ szerte továbbviszik a csabai kolbász hírét. Műfaji megkötés nem volt, a történelmi tragédiától, a társadalmi drámán, az abszurd vígjátékon, krimi-paródián át a musicalig számos lehetőség állt nyitva a szerzők előtt.


A Jókai Színház és a Bárka lehetővé tette a pályázatban résztvevő írók számára a csabai kolbásszal kapcsolatos történelmi és szakmai források, írásos dokumentumok megismerését. Biztosította a terepszemle, az anyaggyűjtés technikai lehetőségeit, anyagi feltételeit.
A meghívással öt jeles kortárs magyar író élt, így öt olyan új magyar dráma született, amelyekben a csabai kolbász központi szerepet kap. A szakmai zsűri mindegyik darabban talált figyelemre méltót, s végül megosztott 1. díjban részesítette Orbán János Dénes: Szabadság, kolbász, szerelem és Vörös István: Pisztoly az asztalon című darabját, és a színház vállalta a két mű felolvasó-színházi bemutatását, a folyóirat pedig a publikálását. 3. díjat kapott Sarusi Mihály: Álompuszta című darabja és különdíjban részesült Pozsgai Zsolt és Szil Ágnes.


Orbán János Dénes: Szabadság, kolbász, szerelem című darabjának felolvasó-színházi bemutatója október 21-én már sor került a Jókai Színház Vigadójában. Vörös István Pisztoly az asztalon című darabját szintén felolvasó-színházi keretek között november 12-én láthatták az Ibsen Stúdiószínpadon.

 

Forrás: Békéscsabai Jókai Színház

 

 

süti beállítások módosítása