OPEN 2015 - Indul a Nemzetközi Közösségi Színházi Fesztivál

A SÍN Kulturális Központ és a MU Színház szervezésében november 16. és 21. között egy héten át a részvételi színházé a főszerep.

 

A szervezők ajánlója:

 

A színház állandó szerepe és feladata, hogy a változó társadalmi folyamatokra reagáljon. Az elmúlt években egyre több hazai és nemzetközi példát láttunk részvételi, közösségi színházi előadásokra. Ezekben a produkciókban az aktív előadó - passzív néző viszonyt felváltva az előadó és a néző közösen hozzák létre az előadást.


A részvételi színház aktivizál, cselekvésre ösztönöz anélkül, hogy kényelmetlen helyzetbe kényszerítené nézőjét. Elgondolkodtat, és lehetőséget kínál, hogy véleményünknek hangot is adjunk. Az előadások által felkínált helyzetekben megtapasztalhatjuk saját döntési és cselekvő képességünket.


Az OPEN Fesztivál a SÍN Kulturális Központ és a MU Színház közös kezdeményezése, melyben igyekszünk e sokszínű műfaj széles keresztmetszetét bemutatni: összesen hat hazai és nemzetközi produkción keresztül, melyek bizonyítékul szolgálnak arra, hogy az alkotók milyen sokféleképpen közelíthetik meg a nézővel való aktív kapcsolatteremtés lehetőségeit.

 

UjNezo foto Toth Ridovics Mate

Fotó: Tóth Ridovics Máté

 

A fellépőkről:


David Weber-Krebs belga produkciójában az alkotó kizárólag a színházi helyzetet, a keretet teremti meg, magát az előadást mi, nézők közösen hozzuk létre. A svájci Martin Schick CMMN SNS PRJT-je révén egy valódi aukción vehetünk részt, a Mentőcsónak Egység Szociopolyja pedig önfeledt részvételt kínál egy interaktív társasjátékban, miközben a játékban és a jelenetekben elmerülve a mélyszegénység szorongató helyzeteit élhetik meg a résztvevők.

 

A portugál Lander Patrick előadásában alkotóként is jelen lehetünk egy előzetes workshop révén. A Káva Kulturális Műhely és a MU 3050 gramm című résztvevő színházi előadása pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogyan változtatja meg egy alig három kilós kis csomag az egész életünket? A Káva Új Néző című társadalmi színházi programjáról szóló dokumentumfilmet is bemutatjuk: ez volt első olyan kísérlet Magyarországon, mely a színház eszközeit használva hozott létre nyilvános teret lokális társadalmi kérdések, köztük az etnikai feszültségek kollektív megfogalmazására és megtárgyalására.


A hét során az előadások mellett workshopon, közönségtalálkozón, prezentáción is részt vehetnek az érdeklődők.

 

OPEN fest 15 plakat

 

Program:

 

November 16. hétfő 19 h: 3050 gramm | Káva Kulturális Műhely - MU koprodukció


November 17. kedd 17 h: Prezentáció közösségi projektekről, módszerekről (MU, Káva, KOMA, Mentőcsónak, Jurányi, SÍN)
sajtónyilvános esemény – ingyenes!


19 h: Új Néző | Németh Gábor Péter filmje - A 42. Magyar Filmszemle dokumentumfilmes versenyprogramjában, valamint a köztévében több alkalommal is szerepelt a film, mely az Új Néző társadalmi színházi projekt ároktői fejezetét mutatja be.


November 18. szerda 19 h: Szociopoly | Mentőcsónak (helyszín: Káva terem)


November 19. csütörtök 19 h: Tonight, lights out! | David Weber-Krebs (B) | Angol nyelvű előadás

Az előadás után közönségtalálkozót tartunk – Téma: Mit gondol a néző és az alkotó a részvételi színházról


November 20. péntek 19 h: CMMN SNS PRJCT | Martin Schick / Laura Kalauz (CH/DK) | Angol nyelvű előadás


November 21. szombat 19 h: Tojáshéj | Lander Patrick (P) | 16 éven felülieknek

 

 

JEGYEK: Jegyár: 2000 Ft; diákjegy: 1300 Ft; nyugdíjas jegy: 1000 Ft; XI. kerületi lakos kedvezmény: 1800 Ft; támogatói jegy: 3000 Ft;
OPEN Fesztivál-bérletek: 3 előadásra: 5400 Ft; 4 előadásra: 6800 Ft; 5 előadásra: 8000 Ft; 6 előadásra: 9000 Ft
A fesztivál támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja | A fesztivál szervezői: SÍN Kulturális Központ és MU Színház

 

A fesztivál blogoldala: www.openfesztival.blogspot.com
Helyszín: MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy József utca 17.
Szervezők: SÍN Kulturális Központ, MU Színház
A fesztivál támogatója: Open Latitudes 3 – Az Európai Unió Kultúra Programja

 

 

süti beállítások módosítása