A Kék róka és a Kaland utolsó előadása is vár a Pinceszínházban

November 13-án este tartotta a Pinceszínház Kőváry Katalin rendezésében a Kék róka című előadás bemutatóját.

 

Herczeg Ferenc darabja több mint kétszáz előadást ért meg Bajor Gizivel, de az ősbemutatóját Varsányi Irén játszotta1917-ben. A darab azóta is töretlen népszerűségnek örvend, hazánkban és külföldön is játszották. A Pinceszínház most Szalay Mariann, Széles Tamás, Szanitter Dávid, Juhász Réka és Szirtes Balázs szereplésével, Kőváry Katalin rendezésében debütált.

 

kek roka 2

 

A premier előtti napokban tartott sajtótájékoztatón a rendező elmondta: Herczeg Ferenc indexen volt a rendszerváltozásig, de aztán ismét rátaláltak a színházak, a darab jelenleg is műsoron van Szegeden. Felidézte, hogy Herczeg alapvetően veretes darabokat írt, ezt a művet a legenda szerint dühében hozta létre, mert bosszantotta, hogy Molnár Ferencnek nagy sikerei vannak. "Ebben a műben végül sikerült érzékenyen ábrázolnia azt a kortalan és határtalan problémát, amely a férfi-nő játékokat jellemzi" - hangsúlyozta.

 

Kőváry Katalin szerint az előadás egy letűnt kort és erkölcsiséget mutat meg, és ezzel nagy feladat elé állítja a színészeket: a korszak embere minden pillanatban uralkodott magán, szó sem lehetett káromkodásról, indulatosságról.

 

A ferencvárosi színház a következő hetekben is számos eseményre készül, irodalmi vendégeket fogad, búcsúzik egy darabtól és általános illetve középiskolás diákokkal közösen állít színpadra egy produkciót.

 

jokai anna

 

A Magyar Napló és a Széphalom kiadókkal közösen Magyar Napló – Széphalom estek címmel, november 27-én este Jókai Annát, a Nemzet Művészét, Kossuth-Nagydíjas írót látják vendégül. Az estet Mezey Katalin moderálja, közreműködik Tallián Mariann színész-hegedűművész.

 

Néhány év kihagyás után, egyetlen alkalommal műsorra tűzik a Kaland című előadást is november 28-án 15.00 órától, ugyanis évfordulót ünnepelnek, hiszen a premiert 15 éve, 2000. novemberben tartották. Márai Sándor darabjának főszerepét Mécs Károly formálja, aki röviddel 80. születésnapja előtt ölti magára Kádár professzor jelmezét. Partnerei a különleges előadáson az eredeti szereposztás színészei lesznek: Söptei Andrea, Hámori Ildikó, Bede-Fazekas Szabolcs, Zsurzs Kati, Papp Zoltán és Láng Balázs. Az előadás rendezője szintén Kőváry Katalin. Ezen a délutánon fejezi majd be 20 éves működését az Éjszakai Színház, az előadás létrehozója, amely hosszú évekig együttműködő partnere volt a Pinceszínháznak.

 

marai-sandor-kaland-original-15109

 

A következő év programját is tervezi már a teátrum: a Ferencvárosi Művelődési Központtal együttműködésben, az „Ádámok és Évák ünnepe” mintájára január 22-én Petőfi Sándor elbeszélő költeménye, a János vitéz bemutatására készülnek tíz IX. kerületi iskola diákjának az előadásában.

 

Forrás: Pinceszínház, Magyar Hírlap

 

 

süti beállítások módosítása