Folytatódik a Thália Táncestek Kassán

November 21-én 19 órakor Fehér Ferenc TAO TE című alkotását láthatják a kassai nézők a Thália Színház nagyszínpadán a szlovákiai Színházak Éjszakáján.

 

“Ez az első próbálkozás e téren, mozgásművészeti előadások eddig nagyon ritkán voltak láthatók a városban. (…)
Minden bizonnyal egy hiánypótló kezdeményezésnek lehetünk tanúi Kassán az elkövetkező időszakban” - írta az Új Szó a tavaly megkezdett sorozat üdvözlésére.


A sorozat házigazdája Kántor Kata, a Thália Színház koreográfusa, társszervezője pedig az általa alapított Jelenlét Színház. A sorozatról bővebben a facebook esemény linkjére kattintva olvashatnak.

 

tao te

 

Kritikus szemmel az előadásról:

 

"A Tao Te Fehér Ferenc első olyan munkája, melyben ténylegesen is táncos-koreográfusként mutatkozik be. Az előadásból kiderül, hogy Fehér képes az általa használt sajátos mozdulatokat más testére is varrni, úgy, hogy az önálló táncnyelvvé váljon. (…)A Tao Te negyvenpercnyi tánca ugyanis két hallgatag férfi néma kötelékét mutatja be – az ellentétek dinamizmusára épülve. Az alapvetően kontakttánc bázisú, finom testi reflexiók százával tűzdelt jelenetek lendülete is ezen alapul – s talán ez az, ami Lao Ce címadó művével (Tao Te, Út és Erény könyve) összeköti a koreográfiát. Bár igazából ez a szál paradox módon láthatatlan és lényegtelen is az előadás szempontjából. A két előadó közti különbség kívül-belül megmutatkozik: a bozontos szakállú Dózsa Ákos befelé forduló, zárkózott figura, aki folyton összekócolt haja mögé rejti tekintetét (érdekes, hogy a Buddha szomorú-ban is hasonlóan visszahúzódó karaktert alakít); Fehér kopasz fejű, nyílt tekintetű alak, bátran a szemébe néz bárkinek; sok esetben ő az indukátor, aki elindítja az eseményeket. Öröm megfigyelni a két táncos mozgásbéli különbségeit, eltérő testi adottságaikat, élvezni az előadás finom humorát, s látni, hogy a Fehérre jellemző mozgás (görbített hát – behajlított láb – ruganyos mozgás – kombináció) hogyan válik önálló táncnyelvvé Dózsa Ákos testén” – írta Barta Edit az Ellenfényben.

 

süti beállítások módosítása