Kulturális együttműködés magyar, lengyel, román és szlovák városok között

 

Szorosabbra fűzi kulturális együttműködését a jövőben Nyíregyháza, valamint a lengyelországi Bielsko Biala, a romániai Nagybánya és a szlovákiai Eperjes városa.

    

Parillák Gabriella, a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: a négy település önkormányzati vezetői és kulturális szakemberei pénteken tárgyaltak a kapcsolatok erősítéséről a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.


nyiregyhaza

    

A négy város képviselői megállapodtak arról, hogy a jövő márciusban közös pályázatot nyújtanak be az Europe for Citizens programra, s uniós pályázati támogatással közös kulturális kiállításokat rendeznek, valamint kiadványokat jelentetnek meg.
    

A tervezett projekt ideje alatt művészeti csoportjaik részt vesznek egymás kulturális fesztiváljain, bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a települések előadóművészeinek.
    

Emellett népszerűsítik a városok idegenforgalmi látnivalóit, turisztikai kínálatát.
    

Közös weboldalt is létrehoznak Bielsko Biala, Eperjes, Nagybánya és Nyíregyháza kulturális programjainak népszerűsítésére.
    

A kulturális pályázatok mellett az oktatás és az ifjúságpolitika területén szintén szeretnének uniós forrásokat elnyerni, négyoldalú programokra.
    

A sajtófőnök kiemelte: az egyeztetésen Ludescher István, Nagybánya alpolgármestere bejelentette, hogy a romániai város 2021-re megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa címet, és ezért is fontos a település számára kulturális hagyományai hatásának erősítése a térségben, ami a négy város együttműködésében válhat valósággá.
    

Parillák Gabriella arról is szólt, hogy a települések Négy Város Szövetsége név alatt kívánnak együttműködni és pályázatokat benyújtani az uniós források elnyerésére.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása