Thuróczy Szabolcs: "Ma már egy sorozatszereppel is nagyot lehet ugrani"

Thuróczy Szabolcsot a nemrég indult Aranyélet című sorozat kapcsán kérdezte a HVG.

 

A HVG cikkéből:


"Én úgy hallottam vissza, hogy eleinte nem velem képzelték el a sorozatot. Biztosan más megoldás is szóba került korábban, ami teljesen természetes. De nem láttam bele ebbe, végigjártam ugyanúgy a casting-folyamatot, és miután kiderült, hogy én alakítom az egyik főhőst, jöhettek a további próbák a többi szereplőjelölttel. Ebben a drámában nyilván fontos volt, hogy mutatunk együtt családként. Az emberek kötnek bizonyos szerepeket színészekhez, az én esetemben ez a kép az Aranyélettel most biztosan törlődni fog. Ez egy a Társas játéknál fajsúlyosabb, színészileg összetettebb feladat volt" - mesélte Thuróczy Szabolcs.

 

thuroczy

Fotó: Stiller Ákos/HVG

 

A színész elmondta, már korábbról ismerte a csapatot, tudta, hogy anyagilag és művészileg is biztonságban érezheti magát. "A mozi és a tévé között már amúgy is eltűntek a határok. Ma már egy sorozatszereppel is nagyot lehet ugrani egy karrierben. James Gandolfini - ha élne még - a Maffiózók után lehet, hogy csak most kezdett volna el igazán nagy filmekben játszani. Óriási karakter volt, sok minden várt volna még rá. Vagy ott van a True Detective első évada, ahol Woody Harrelson és Matthew McConaughey szinte szavak nélkül is nagyon erős hangulatot teremtett. Végig szinte semmiről nem beszélnek, de mégis ott ragad a néző a képernyő előtt. Ebből is látszik, hogy nagyrészt a színészet dönti el egy film vagy sorozat sikerét. Kell persze a jó forgatókönyv és az érzékeny rendezők is, akik a színésznek lehetőséget ad a kibontakozásra" - tette hozzá.

 

"A színész nem hülye, amikor visszanézi magát, pontosan tudja, hogy mik azok a berögzült mozdulatok, reflexek, amik idegesítik a saját játékában, és minden egyes alkalommal próbál javítani ezeken. A filmszínészet amúgy is nagyon speciális dolog, és mivel a magyar egy nagyon kicsi piac, nagyon kevés embernek áll jól. Viszonylag kevesen tudják azt az eszköztelen, egyszerű, de mégis kifejező, komplex alakítást nyújtani, ami a legjobb filmes alakításokat jellemzi. Az Aranyélet összetett feladat volt, kis túlzással az arcom is elfáradt a forgatás végére. A négy-öt hónapos időszak alatt, amíg egy ilyen sorozat elkészül, nem is tudsz nagyon szabadulni a szereptől, ezzel fekszel, ezzel kelsz" - fogalmazott Thuróczy Szabolcs.

 

A színész szerint a Pintér Béla és Társulata sikerének az a titka, hogy soha nem kijelentik, hanem felmutatják a problémákat. "Nem felkiáltójelet, hanem kérdőjelet teszünk a mondatok végére. A közéletben is az idegesít a legjobban, amikor valaki kijelent valamit. Mintha valamiről csak egyféleképpen lehetne beszélni. Mintha nem lehetne kételkedni, kérdéseket feltenni. Nincsenek csak rossz vagy csak jó emberek. Szerintem az ilyen összetett karakterek miatt igazán átélhető művészet. Persze nem lehet mindig katartikus pillanatokat felmutatni, de törekedni kell rá, nem megúszni a feladatot. Ezt a törekvést remélem a néző is díjazni fogja. Mindenesetre nagyon boldog lennék, ha így lenne" - mondta Thuróczy Szabolcs.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása