Kiállok érted - A gyermekprostitúcióról készül előadás

Színház és civil szervezet közös munkájaként a gyermekprostitúcióval foglalkozó komplex program indult, amelynek keretében Kiállok érted címmel fiataloknak mutatnak be előadást a Stúdió K Színházban november 29-én.

    

Az előadás és a hozzá kapcsolódó feldolgozó program elsősorban a prostituálttá válás és emberkereskedelem veszélyének kitett fiatalok lehetőségeit, és az áldozattá válás folyamatát vizsgálja - olvasható az alkotók MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Mint írják, a darab alaphelyzete szerint Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Sunny épp most szökött egy gyermekotthonból. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába.
    

studio1

 

Az előadásban Feuer Yvette, Háda Fruzsina, Jaskó Bálint, Kőszegi Judit, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina és Varjú Nándor szerepel, a rendező Romankovics Eda.
    

A Kiállok érted - komplex társadalom-érzékenyítő és preventív pilot program a Norvég Civil Támogatási Alap gondozásában indult el 2015-ben a Névtelen Utak Alapítvány, a Bohócok a Láthatáron és a K. V. Társulat közreműködésével.
    

A három alkalomból álló projekt célja egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekotthon gyermekei és környezetük, továbbá a velük foglalkozó nevelők és szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire - az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig. A program keretében feltérképezik a térségben tevékenykedő civil szervezeteket és kidolgozzák a hatékony segítségnyújtás és együttműködés módszereit, drámafoglalkozásokat és kerekasztal beszélgetéseket szerveznek.


studio2

    

A színtársulatok 2015 tavaszán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Színházi nevelési programja keretein belül már négy foglalkozást tartottak a gyermekotthonban, az együttműködés következő állomása a mostani alkalom.
    

A modernkori rabszolgaság - a magas látencia ellenére - világszerte milliókat érintő társadalmi probléma - áll a közleményben.
    

Mint írják, a program egyedülállóságát a fórumszínház eszközeinek bevetése adja. A színházi munkát egy évig tartó kutatómunka előzte meg: beszélgetések a területen dolgozó szakemberekkel, a kapcsolódó szakirodalom megismerése és esetismertetések alkalmával tájékozódtak a színészek a prostituálttá válás társadalmi hátteréről, a folyamat jellegéről, az áldozattá váló lányok lehetséges pszichés múltjáról es lélekrajzáról. Az előadást mindezek alapján állították össze.
    

studio

 

A produkciót a célcsoport számára is bemutatják, és az ezt követő feldolgozó foglalkozás a veszélyeztetett csoport számára lehetővé teszi tapasztalataik megosztását, empátiájuk és döntéshozatali képességük fejlesztését. Segítséget nyújthat abban, hogy közös gondolkozással stratégiákat alakítsanak ki a veszélyhelyzetek felismerésére és elkerülésére.
    

A program lezárásaképp, 2016. márciusáig egy sajtótájékoztatóval egybekötött workshop megtartását tervezik. Az eredményeket szakmai anyagokban teszik közzé, így a program elemei a pályázat leteltével is használhatóvá válhatnak, szolgálva ezzel a megismerés és megelőzés hatékonyságát - áll a közleményben.

 

süti beállítások módosítása