Városszél - Színházi esteket rendez a REÖK

Két különleges kezdeményezés indul a REÖK-ben. Novemberben a Városszél színházi projekt Szeged elfeledett, békebeli történeteit dolgozza fel, decemberben szegedi közéleti személyiségek segítségével mutatják be a hajléktalan szegedi nők sorsát.

 

Egyedülálló kezdeményezés indul november 24-én, kedden este 7 órakor a Reök-palotában, a vállaltan lokálpatrióta céllal induló felolvasószínházi sorozat Szeged évtizedekkel ezelőtti történeteivel szeretné megismertetni a közönséget.

 

reok


A Városszél a Délmagyarország című lap archívumából előásott izgalmas, vicces, megdöbbentő történetekből merítkezik. Az első előadás alaptörténete egészen 1931-ig nyúlik vissza, és a Fogadalmi templom galambjainak kálváriáját meséli el. A darabot a sorozat ötletadója és projektfelelőse, Réczei Tamás rendezi, a karaktereket Szabó Gabi, a Szegedi Nemzeti Színház színésznője és Zayzon Zsolt, a kecskeméti Katona József Színház színésze formálják meg.

 

"Tavaly íróként jegyeztem egy színjátékot Kelemen Lászlóról, az első magyar színigazgatóról és társulatának kapcsolatáról Kecskeméttel, akkor Kecskemét történetében kellett hasonlóképpen elmélyülnöm, az adott korszakot jegyzetelnem, levéltáraznom. Olyan ez, mint a családfakutatás: megerősíti az ember gyökereit, viszonyulásait. Máshogy tekintünk arra, aminek ismerjük a múltját. Mindezek mellett egy ideje próbálok olyan produkciókat létrehozni, amelyek hosszabb ideig foglalkoztatják az embereket, mint ahogyan az előadás után elérik a villamosmegállót. Ennek egyik lehetősége, ha új kérdésfeltevésekkel találkoznak, és nem az ismert klasszikus vagy kortárs drámaszövegek koherens vagy életidegen színreállításával" - fogalmazott Réczei Tamás a Délmagyarnak.

 

Decemberben kezdetét veszi egy közéleti sorozat is, amely közéleti személyiségek segítségével mutatja be a hajléktalan szegedi nők sorsát, szintén felolvasás keretében. 

 

A Városszélre és a decembertől induló közéleti projektre is egységesen 600 forintba kerülnek a belépők. A Délmagyarország előfizetőinek és a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak ebből 10 százalék kedvezményt biztosít a palota.

 

Forrás: Szeged.hu, Délmagyarország

 

süti beállítások módosítása