A hattyúk tava - Újragondolt táncjáték a Pécsi Balett előadásában

Új értelmezésben mutatja be Pjotr Iljics Csajkovszkij A hattyúk tava című klasszikusát a Pécsi Balett, a táncjátékot pénteken, Bozsik Yvette koreográfiájában láthatja a Pécsi Nemzeti Színház közönsége.

    

A hattyúk a kultúrában, különböző népek mítoszaiban, legendáiban, népmeséiben, irodalmában számtalanszor előfordulnak, köréjük gazdag szimbólumrendszer épült, leggyakrabban a szabadságot, a szerelmet és a hűséget jelképezik - idézte a teátrum közleményében Bozsik Yvettet, aki rámutatott: a 14 éven felülieknek ajánlott darab mostani feldolgozása a mához, a mai emberhez szól.


IMG 3864

    

A Kossuth-díjas, érdemes művész jelezte, hogy a régi orosz népmesén alapuló történetben ezúttal egy ökológiai dráma is megjelenik, melyben központi téma a környezet rombolása.
    

A hattyúk az emberek fölé emelkedve látják a civilizáció és a környezet pusztulását, elátkozott alakváltó asszonyok ők, akiknek nappal hattyúként, éjjel nőként kell élniük - tette hozzá.
    

Elárulta: a darab nem foglal állást a jó és a rossz harcában, ezen tulajdonságok magukban a szereplőkben viaskodnak egymással, akikben egyszerre jelenik meg a szabadság, a tisztaság iránti vágy és annak reménytelensége, elérhetetlensége is.

 

IMG 3894

 

A fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett közleményében Vincze Balázs igazgató hangsúlyozta, hogy azért kérte fel a társulattal való közös munkára a saját társulatot vezető és más balettnek koreográfiát nem készítő művészt, mert úgy látja: Bozsik Yvette-ben és a Pécsi Balettban sok közös van, például a klasszikus alapokból építkező modern, kortárs látásmód. 
    

A pécsiek szeretik Bozsik Yvette-et, hiszen a tánctalálkozókon mindig telt ház fogadja társulatát, ezért extra várakozással tekintek a bemutató elé - mondta Vincze Balázs.
    

A PNSZ közleménye szerint a táncjátékot jövő február 29-én a Müpa közönsége előtt is bemutatják.

 

süti beállítások módosítása