Európa egyik legfontosabb kulturális díját kapja a Krétakör

A European Cultural Foundation díját Őfelsége Margit holland hercegnő tiszteletére hozták létre, aki korábban a szervezet elnöke volt és nagy odaadással támogatta a kultúra demokráciában betöltött szerepét - számolt be a HVG.

A szervezet minden évben két díjat ítél meg: idén a digitális kultúrával foglalkozó spanyol Medialab-Prado mellett azért nyert a Krétakör, mert innovatív módszerekkel arra törekszenek, hogy minél többen képesek legyenek az őket körülvevő társadalmat komplexen értelmezni és saját érdekeiket érvényesíteni.

“Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat” - írja indoklásában a zsűri, amelyben olyan neves szakemberek foglalnak helyet, mint például Chris Dercon, a londoni Tate Modern igazgatója.

 

kretakor

 

“A díj annak elismerése, hogy jól döntöttünk, amikor 2008-ban profilt váltottunk, és megkezdtük a korábban Európa szerte elismert színházi társulat társadalmi műhellyé való átalakítását. Megérte vállalni a küzdelmet. Bár sosem kételkedtünk abban, hogy jó úton járunk, mindig is hiányzott némi bátorítás, amelyet most megkaptunk” - mondta az elismerésről Schilling Árpád, aki rendszeresen dolgozik Európa nagyvárosainak színházaiban.

 

A Krétakör Alapítvány a díjat 2016. március 15-én Amszterdam legimpozánsabb színházában, a Stadsschouwburgban fogja átvenni Margit hercegnőtől a királyi család tagjainak és az európai kulturális élet képviselőinek a jelenlétében.

 

A HVG írását itt érheti el.

 

 

 

süti beállítások módosítása