"Izgalmas és friss találkozási pont" - Beszámoló a Fast Forward Fesztiválról

Szenteczki Zita, az SZFE IV. éves bábszínházi rendező szakos hallgatója Németországban járt a braunschweigi Fast Forward Fesztiválon, és megírta ottani élményeit.

 

Szenteczki Zita írása:

 

November 19-22. Hét előadás, kilenc európai országból érkező rendező hallgató, panelbeszélgetések Európa krízisben lévő országairól, nemzetközi szimpóziumok a friss társulatok jövőjéről, politikáról, anyagi forrásokról, az előadások befogadásáról.

 

Napi két előadás, délelőtt workshop; beszélgetés az előadásról először egymás közt, aztán az alkotókkal együtt. A hét előadás, melyeket Barbara Engelhardt válogatott, több szempontból is egységet mutat. Egyik előadás sem kész irodalmi alapanyagon alapul, a legtöbb darab multidiszciplináris, vagy legalábbis nincs olyan mű, ami a hagyományos értelemben véve tisztán a színházat használja formanyelvként, mindenhol megjelenik a videó, a hangkulissza, a tánc, vagy a performanszok különös világa.

 

A spanyolok maximális szöveggel – ez a címéből is kiderül; Escenas para una conversación después del visionado de una película de Michael Haneke – és minimális játékmóddal operálnak. A jelenetek humorosak, de egyben nagyon nyomasztóak is. Egy ember a mikrofonnal, kiüresedett történetek kiüresedett emberekről, meghökkentő performansszerű jelenetekkel. Például az első rögtön igen provokatív és emlékezetes. A történet a mikrofonban egy férfiról szól, aki évek óta jó párkapcsolatban él barátnőjével, de többször is azt álmodja, hogy egyszerre több emberrel létesít szexuális kapcsolatot. Ez alatt a színpadon egy fehér paravánfalat látunk, amin egyetlen kör van kivágva, megvilágítva és benne egy erekcióban lévő péniszt látunk, ami a szövegre mozog, nézelődik, keresgél.

 

felulrolazibolyat

Stereo Akt: Felülről az ibolyát 

 

Kiemelném még a fesztivál győztes előadást, egy litván kísérleti operát a Geros Dienost. Tíz pénztáros ül egy sorban, vonalkód leolvasóval pittyegtetve. Az énekesek közt akadnak civilek, kóristák, de operaénekes is. Az opera szövege és témája minden eddigi operától eltérően hétköznapi témákat közvetít: a mindennapi élelmiszerek, a pénztárosok monoton párbeszédei a vevőkkel, magánéletük és vágyaik.

 

A hét előadás között Magyarország is képviseltette magát. Boross Martin és csapata a nézőkkel való interaktív közös gondolkodásra hív Felülről az ibolyát című előadásával. Az interakció sosem agresszív inkább elgondolkodtató és egyféle rövid ideig tartó, de intenzív közösséget hoz létre. Az előadás folyamatosan élő, hiszen a videó bejátszások interjú alanyai jelenesetben Braunschweigből léptek fel a vászonra.

 

A Fast Forward fesztivál felhívta a figyelmet két friss és figyelemreméltó társulatra is. Az egyik a norvég By proxy, a másik a berlini Leien des Alltags elnevezésre hallgató csapat. A norvégok idén diplomáztak Oslóban, a társulat négy színészből és két látványtervezőből áll, nincs rendező vagy társulatvezető, egymást rendezik, a “külsőszem” folyamatosan percről percre változik. Ez úgy látszik, működik, legalábbis első előadásuk expresszív, bátor és elgondolkodtató. Ők nem klasszikus értelemben vett színészek, inkább gondolkodó performerek. A berlini csapatot Jan Koslowski és Nele Stuhler vezetik. Jan rendező, Nesse pedig dramaturg, szövegíró, színész. Jan tagja volt a Volksbühne fiatal társulatának, most is sűrűn dolgozik ott, jelenleg kórusvezetőként. Castorf hatása élesen kimutatható Kowalski előadásán, a szellemes és véget nem érő szófutamokban és annak a szabadságában, hogy semmi sem sok.

 

A fesztivál végén a hét előadás közül a litván operát választotta ki a zsűri győztesnek. Szerintem ez a versenyszellem nem összeegyeztethető egy ilyen fesztivállal, ahol bár az előadások a válogatásban mutatnak némi egységet, verseny vagy bármilyen szinten sem hiszem, hogy összehasonlíthatóak lennének. Mindenesetre a Fast Forward izgalmas és friss találkozási pont, ha európai, színházi tendenciákat nehéz is kiolvasni belőle, inkább a válogató ízlése jelenik meg benne, de az új generáció megismerésére is van lehetőség.

 

Szenteczky Zita

 

 

süti beállítások módosítása