Történelmi drámákat kínál diákoknak a Gózon Gyula Kamaraszínház

Öt előadásból álló bérletet állított össze a Gózon Gyula Kamaraszínház, melyet elsősorban 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak ajánl. Az előadások szereplői között lesz holokauszttúlélő idős asszony, bakák által nőiességében meggyalázott fiatal nő és megismerhetik a Don-kanyarban harcolt magyar katonák tragédiáját is.


A magyar történelem drámái nevű bérlet legelső alkalmát december 3-án tartják, Vári Éva egy zsidó asszony élettörténetét meséli el a Rose című monodrámában. A színdarab az idős nő életén keresztül éles rajzú portrét tár elénk a 20. századról is, amelyben minden megváltozott, kivéve az erőszakot. Rose végigélte a század borzalmait, a háborút, a varsói gettót, az Exodus utasainak kálváriáját, eltemette és meggyászolta a családját, a férjét es gyerekét.

 

rose 2


A következő hónapokban érkezik Nagy Zoltán Mihály A sátán fattya című regényéből készült előadás. A mű 2001-ben elnyerte az Év könyve-díjat. Tarpai Viktória szintén monodrámaként adja elő Tóth Eszter minden átélt borzalmát, miután az orosz katonák megerőszakolták, s méhében megfogant a "muszka fattyú, a sátán fattya". Az előadás érinti a málenkij robot témáját is.


Játszani fogják a Don-kanyar katonasorsairól szóló, Kapaszkodj Malvin, jön a kanyar című produkciót és Hubay Miklós Késdobálók című művét is. Az ötödik bérletes előadásuk a Nemzeti Színház repertoárjából a Zoltán újratemetve lesz. Zelei Miklós tragigroteszk darabját Vidnyánszky Attila rendezte.


Az előadások nem csak A magyar történelem drámái bérletben, hanem külön-külön is megtekinthetőek a következő hónapokban a XVII. kerületi, rákosmenti színházban.

 

Forrás: Gózon Gyula Kamaraszínház

 

 

süti beállítások módosítása