"Valami élőbb organizmus az igazi színház" - Anger Zsolt válaszolt

Anger Zsoltot a Népszabadság kérdezte.

 

A Népszabadság cikkéből:

 

"Én nem színházigazgató akarok lenni, hanem dolgozni akarok. Olyan helyen, ahol jól érzem magam, ahol olyan alkotókkal lehet együttműködni, akik frissek, van mondanivalójuk. Van tartalom, amit képviselnek, és meg akarnak nyilvánulni, színpadon, mozgóképen" - mondta Anger Zsolt azzal kapcsolatban, hogy nemrég pályázott a Radnóti Színház igazgatói székéért. "Azért szerettem volna dolgozni ott, mert azok az ötleteim támadtak, amiket leírtam a pályázatban. Ezeket az újításokat meg kell valósítani, még ha nem is a Radnótiban, vagy nem is egyetlen helyen. Nem az a színház, hogy a nap végén kijönnek a színészek, eljátszanak egy százéves színdarabot eredeti ruhákban, aztán lemegy a függöny. De mi van délután és reggel? Valami élőbb organizmus az igazi színház, nem elég, hogy minden este hétkor van mit játszani" - tette hozzá.

 

Anger

Fotó: Szécsi István / Dívány

 

"Az Egyesült Államokban a színházak már rég kinyíltak. Az Agymenők című sorozatot például úgy veszik fel, hogy bejönnek a színészek, beül a közönség, betesznek öt kamerát, és elmondja egy közönséganimátor, hogy melyik részt és abból melyik jelenetet veszik fel. A szereplők előadnak egy öt-hat perces részletet, a nézők beavatottnak érzik magukat, mert látnak forgatást,színházat, látják a hibákat. Emellett a színészek megjelennek a televízióban, márpedig a legnagyobb ismertséget ma is onnan lehet megszerezni. Az én elképzelésemben a színház, a tévé és az online tartalom húzná egymást. Mozdítana valamit azon is, hogy mindig nyavalygunk, hogy nincs pénz. A szemléletváltás, hogy a színházi előadás és a film is egy termék, nagyon lassan megy végbe" - mutatott rá Anger Zsolt.

 

A "korhely" színészéletről elárulta, annak idején Kaposváron az égvilágon semmi nem volt, csak a színház és egy harminc négyzetméteres pince, az Arizona. "Tán még létezik is. Az ember bement reggel a színházba, dolgozott tizenhat órát, aztán lement négy órára az Arizonába, aludt négy órát, és másnap elölről. Nyolc évet töltöttem ott, most viszont itt lakom, a Sohóban. A mai Budapesten a hét bármelyik napján éjjel egykor kifülelsz az ablakon, és nem tudod, milyen nap van. Mindig azt hiszed, péntek este. Sok idegen szót hallani, olyan, mint a Szárnyas fejvadászban. Mindenféle náció, korosztály és irányzat elvegyül, jól érzi magát" - mondta Anger Zsolt.

 

 Forrás: Népszabadság

 

süti beállítások módosítása