Nyáron, este fél tizenegykor - Udvaros Dorottya monodrámája a Nemzetiben

A szerelem, a szenvedély természetét kutatja regényeiben, filmforgatókönyveiben Marguerite Duras, világhírű francia írónő. Nyáron, este fél tizenegykor című mondodrámája egy szerelmi gyilkosság története, a darab Udvaros Dorottya előadásában látható a Bajor Gizi Szalonban.

 

A Nemzeti Színház ajánlója:

 

Marguerite Duras (A szerető, Az észak-kínai szerető, Moderato Cantabile, Az oroszlánszáj) merészen rajzolja meg a szűnni nem akaró, önpusztító vágy és a vággyal makacsul együtt járó veszteség minden pillanatát a nő-férfi küzdelmében, időtlen háborújában.


Történetei egyszerűnek tűnhetnek, hősei hallgatagok, szűkszavúan élik mindennapjaikat, mintha nem történne velük semmi, de ez a semmi feszültséggel terhes, vihar előtti csönd, s ha megjön a zivatar, az sem hoz enyhülést. Akárcsak a Nyáron, este fél tizenegykor című kisregényében, amelynek színpadi változata látható a Nemzeti Színházban.

 

bajor szalon eoriszabo 6247

Fotó: Eöri Szabó Zsolt/nemzetiszinhaz.hu


Esküvője előtti éjszakán a vőlegény egy pisztolylövéssel megöli menyasszonyát, mert az megcsalta a legjobb barátjával, majd végez vele is. A gyilkosságtól fölzaklatott spanyol kisvárosba útjukat megszakítva, a vihar elől menekülve, megáll Maria és családja. Maria ezen az éjszakán érti meg, hogy élete ugyanarra tart, mint Rodrigo Paiestraé, a gyilkosé.


A történet nem pusztán a szereplőkben, a főszereplőben, Mariában fájdalmasan és csöndesen végbemenő veszteségről szól, hanem szól a szenvedély hatalmáról: „Ki ne szeretne – egyszer, féltékenységből – megölni valakit?”


A Nemzeti Színház Bajor Gizi Szalon megnyitására készült színházi előadás a nézők közelségébe, egy-lélegzetű térbe hozza az írónő különös világát, „meséli el” egy felhőtlen családi nyaralásnak induló spanyolországi út felkavaró eseményeit…


"Amúgy nem szeretek egyedül játszani, de egy ilyenfajta feltárulkozásra, amit ez a szerep igényel, alkalmas egy ilyen meghitt közeg, amikor egy nő személyén keresztül kell megérteni, milyen a házassága, a férje, a gyereke, mit rontott el "– mondja a Mariát játszó Udvaros Dorottya. Maria szemszögéből (a nő alakjába Duras talán önmagát is beleírta), az ő érzésein át vezetve ismerhetjük meg ezt a különös történetet. A színésznő és a gitáros (Petz Bálint) a szöveg és zene párbeszédével bravúrosan jeleníti meg, varázsolja a néző elé a drámai események többi résztvevőjét, a szenvedélyek viharában küzdő Mariát és a perzselően forró határtalan katalán tájat…

 

További képek az előadásból:

Fotók: Eöri Szabó Zsolt/nemzetiszinhaz.hu

 

bajor szalon eoriszabo 6268

1.

 

bajor szalon eoriszabo 6327

2.

 

bajor szalon eoriszabo 6337

3.

 

udvaros 1

4.

 

udvaros 2

5.

 

udvaros 3

6. (MTI Fotó: Kallos Bea)

 

udvaros 4

 7.

 

bajor szalon eoriszabo 6306

8.

 

 

Marguerite Duras - Vörös Róbert
Nyáron, este fél tizenegykor - egy szerelmi gyilkosság története

színmű Marguerite Duras azonos című regényéből

 

Maria: Udvaros Dorottya


Gitáros: Petz Bálint
Zeneszerző: Petz Bálint
Fordító: Kürti György
Színpadi változat:Vörös Róbert
Rendező: Vörös Róbert

 

2015. december 28. hétfő, 19:30

 

Forrás: nemzetiszinhaz.hu

 

 

süti beállítások módosítása