Hamlet a világ körül - Angolába érkezett a Globe to Globe

Múlt pénteken mutatták be Angola fővárosában, a luandai Epic Sana szállodában William Shakespeare Hamletjének afrikai jelen időbe átültetett változatát - számolt be a Magyar Idők.


A Hamlet: A bosszú ára címen színpadra kerülő mű „egy meggyötört fiatal férfi története, akinek döntéseit a bosszú vagy a kegyelem, a remény vagy a kétségbeesés, az élet vagy a halál határozzák meg”. A darab Emanuel Nkrumah Paim átiratában, rendezésében és címszereplésével került színpadra.

 

A Shakespeare születésének 450. évfordulóján, 2014. április 23-án indult Globe to Globe célja az, hogy 2016-ig a világ összes országában bemutassák a Hamlet című drámát. A maga módján előzmény nélküli és egyedülálló színházi világturné kezdeményezője és rendezője Dominic Dromgoole, a londoni Shakespeare’s Globe színház művészeti igazgatója elmondta,  Shakespeare egész munkásságának egyik központi eleme az utazás és a történetek újabb és újabb közönségeknek történő elmesélése.

 

hamlet

 

"Nem is lehetnénk boldogabbak, mint hogy ezt a missziót folytatjuk és kiterjesztjük. Minden módon – vonaton, buszon, repülővel és hajón – megyünk előadástól előadásig, hogy ezt a csodálatos, ikonikus, sokszínű darabot minél több új nézővel megismertethessük. A Globe to Globe Hamlet-előadását azzal a céllal hoztuk létre, hogy a lehető legváltozatosabb helyszíneken a lehető legtöbb ember lássa a darabot. E világkörüli turné alapfilozófiája az, hogy Shakespeare egyszerűen bárkit képes szórakoztatni, a világon mindenkihez szól – nem számít, ki hol él” - tette hozzá Dromgoole.


A luandai előadásig – amely a 146. állomásuk volt –  234 310 kilométert tettek meg. A tavalyi latin-amerikai – többek között kubai, chilei és bolíviai – megállók után 2015 első felében Eritreában, Etiópiában, Dzsibutiban, Ruandában, Burundiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Elefántcsontparton, Sao Tomé és Príncipén is előadták a Hamletet, hogy aztán egy távol-keleti kitérő – Indonézia, Laosz, Mikronézia, Nauru, Bhután, Nepál, Japán, Dél-Korea – után a Közel-Kelet országain keresztül visszatérjenek Afrikába.


A váltott szereposztással és szerepösszevonásokkal – a címszerepet például felváltva játsza a nigériai Ladi Emeruwa és a pakisztáni származású Naeem Hayat, vagy például Ophéliát, Gertrude-ot, Horatiót és Rosen­crantzot ugyanaz a színésznő, Phoebe Fildes alakítja – színpadra állított dráma a színészek jelenlétére épít, hiszen a sok utazás és a legkülönfélébb előadási helyszín miatt komolyabb kosztümök és/vagy díszletek mozgatására és játéktérbe rendezésére nincs lehetőség.

 

Forrás: magyaridok.hu

 

 

süti beállítások módosítása