Átadták az Arany Medál díjat a közönség elismertjeinek

Csütörtökön délután adták át a közönség által odaítélt Arany Medál díjat: az elismerést Fekete Ibolya filmrendező, Száraz Miklós György író, valamint Bánsági Ildikó, Gálffi László, Földes Eszter és Hartai Petra színművész veheti át a Bethlen Téri Színházban.

    medal

 

A Mészáros Márton fiatal kulturális újságíró alapította elismerésre az idei évben is több tízezren szavaztak az interneten - olvasható a Bethlen Téri Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.
    

Mint írják, az elismeréseket az előző évi díjazottak, valamint Hámori Gabriella színművész, Ferdinandy György író és Kelecsényi László filmtörténész, író adja át az idei közönségkedvenceknek.
    

Az Arany Medál díjat hetedik alkalommal adják át. A díjat - amely egy szárnyas nőalak fáklyával - az igazi művészi értéket közvetítők felkarolásáért és elismeréséért ítélik oda. Bárki leadhatta szavazatát arra a művészre, akiről úgy gondolja, hogy munkája kiemelkedő volt az idei évben.
    

A közönségnek egy hónap állt rendelkezésére, hogy online elküldje szavazatát az általa preferált művészekre. A feltételek szerint kizárólag élő személyre lehetett szavazni, és az elmúlt év alkotásaihoz, írók esetében kötetmegjelenéshez, színészeknél, rendezőknél pedig filmben, színházi előadásban nyújtott közreműködéshez kötött az érvényes szavazat.
    

Bánsági Ildikó színművész, a Nemzeti Színház tagja az Arany Medál életműdíjat veheti át csütörtökön. Gálffi László színművészt, az Örkény Színház tagját Az év színészének választotta a közönség.  Földes Eszter színművész Az év színésznőjének Arany Medál díját kapja. A legígéretesebb fiatal tehetség díját Hartai Petra színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színháztagja nyerte el.


any

    

Az év írójának Száraz Miklós Györgyöt, az év filmrendezőjének Fekete Ibolyát választotta a közönség.
    

Mészáros Márton az MTI-nek elmondta: a színházi elfoglaltsága miatt távol maradó Hartai Petrán kívül a többi díjazott személyesen veszi át az elismerést.
    

Kiemelte: az életműdíjat elnyerő Bánsági Ildikót Szabó István filmrendező köszönti, aki ugyan nem tud jelen lenni a gálán, de rövid laudációt írt, amelyben a művészt "az egyik legcsodálatosabb magyar színésznőnek" nevezi.
    

A díj alapítója elmondta: Száraz Miklós György tavaly egy novelláskötettel (Elpatkolsz szívem, mint a pinty), idén pedig egy régebben írt regénye új kiadásával (Lovak a ködben, 2001) jelentkezett és jövőre jelenik meg Apám darabokban című új regénye.  A díjazottat barátja, Ferdinandy György köszönti.
    

A díjkiosztó ünnepség házigazdája Juhász Anna kulturális menedzser lesz, a műsorban fellép Munkácsy Eszter dzsesszénekesnő.

 

süti beállítások módosítása