"Egyszerűnek, népiesnek kell maradni" - Szegeden a Luxemburg grófja

A műfaj egyik legnagyobb komponistája, Lehár Ferenc négy évvel A víg özvegy után komponálta Luxemburg grófja című új darabját, melyet december 11-én a Szegedi Nemzeti Színházban, Sándor János rendezésében mutattak be.

 A művet a pár hónappal korábbi bécsi világpremier után százöt esztendeje mutatták be a magyar fővárosban, óriási sikerrel. Lehár maga így fogalmazta meg a műfajjal kapcsolatos elveit: „A zenekedvelő bécsiek felüdülést várnak az operettől a mindennapi fáradozásuk után, nem pedig mély problémákat. Azt az örömöt várják tőle, amely elfog minden jó kedélyű, ártatlan lelkű embert, ha kellemes muzsika cseng a fülébe, s annak ritmusa hasonló rezdüléseket kelt lelkében is... Az operettszerző nem írhat spekulatív, lélekmarcangoló zenét; egyszerűnek, népiesnek kell maradnia. Ez bizony nehéz – nehezebb, mint általában hinnők. Nem szabad többet akarnia, mint azt, hogy operettszerző legyen, ám óvakodnia kell a banalitástól és nem szabad csorbát ejtenie muzsikusi méltóságán."

 

luxemburg011

 

Váradi Katalin karmester, a fővárosi operettszínház sok száz nagysikerű előadásának dirigense így határozza meg az operett műfaját: szép emberek szép ruhában szépen énekelnek.

 

E játékos megfogalmazásnál persze jóval többről van szó: az operett igazi színház, átélhető konfliktusokkal, sok humorral, fülbemászó muzsikával, látványos táncokkal. Egy letűnt világot jelenít meg, de cselekményét örök emberi problémák gördítik a kötelezően pozitív végkifejlet irányába.

 

luxemburg022

 

Az előadás főszereplői mások mellett László Boldizsár, Szélpál Szilveszter, Kónya Krisztina, Balog Tímea, Király Levente, Nánási Helga, Bódi Barbara, Gömöri Krisztián, Nemes Roland, Fekete Gizi.

 

Az operett koreográfusa Bóbis László, a díszlet és jelmez Gyarmathy Ágnes munkája. A karigazgató Kovács Kornélia, a Luxemburg grófját Koczka Ferenc és Kardos Gábor dirigálja.

 

Forrás: Szegedi Nemzeti Színház

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

 

süti beállítások módosítása