Megjelent a Lévai-Poppre színészházaspár első gyereklemeze

Megjelent Lévai Tímea, Poppre Ádám színész- és zenészházaspár első gyermeklemeze Picuri Muri címmel a Meritum Kiadó gondozásában. A lemezbemutató koncertekre 2015. december 12-én Pilisszentivánon, és 2015. december 29-én 15.00-kor Budapesten az Anderson LAB-ben kerül sor.

Új gyereklemez jelent meg karácsonyra. Lévai Tímea – Poppre Ádám Duó évek óta tart népszerű interaktív gyerekkoncerteket 2-8 éves korosztály számára. A Picuri Muri című CD a koncerteken a gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendő számokat tartalmazza. A dalok szövegeit Lévai Tímea írta, zenéjüket Poppre Ádám szerezte.


A Picuri Muri című gyereklemez tematikájában a négy évszakra épül és mellette a gyerekek számára ismerős és kedves állatok is megjelennek. A lemezen szereplő dalokban a különböző korosztályok egyaránt megtalálják a hozzájuk szóló üzenetet. A vidám, humoros dalok mellett néhány lírai hangvételű szerzemény is felvételre került. A lemezt elsősorban az óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánlják, de szeretnék, ha akár az egész családot meg tudná szólítani.

 

Levai-Poppre-duo small


A duó formációból adódóan egyszerű, letisztult hangzásvilág jellemzi a lemezt, alapvetően akusztikus gitár kíséri a dalokat, de néhol díszítésként megjelenik elektromos gitár, szájharmonika és billentyűs hangszerek.


Lévai Tímea és Poppre Ádám színész- és zenészházaspár, mind a ketten pedagóguscsaládban nőttek fel, így mindig is közel maradtak az óvodák, iskolák világához. Ez inspirálta őket arra, hogy felnőtteknek szóló műsoraik után a fiatalabb korosztályhoz is szóljanak. Ezt az elhatározásunkat csak megerősítette az, hogy közel egy éve ők maguk is boldog szülők. Mindketten hét évig, 2007-2014 között a szombathelyi Weöres Sándor Színház művészei voltak. 2014 óta szabadúszóként folytatják pályájukat. Duójukat 2009-ben alapították meg, saját szerzeményeik mellett tematikus műsorokat is összeállítottak. Formációjuknak van gyermekműsora, többféle ünnepi műsora, valamint versmegzenésítésekből álló irodalmi műsora is. 


A CD megvásárolható Lévai Tímea – Poppre Ádám Duó koncertjei alkalmával, a Líra Könyvesboltokban illetve a Meritum Kiadótól közvetlenül.

 

Picuri Muri Lemezbemutató koncertek:
• 2015. december 12. 14.30. Pilisszentiváni Általános Iskola aulája. Pilisszentiván, Szabadság út 87.
• 2015. december 29. 15.00. Anderson Arts and Education Research Lab. Budapest, Ferenciek tere 4.

 

PicuriMuri2

 


Páros interjú Lévai Tímeával és Poppre Ádámmal

 

Mióta zenéltek együtt? Mikor alakult meg duótok?
Ádám: 2009-nyarán alakult meg a duónk. Egy nyári zenei rendezvényre való felkérés után. Addig együtt nem zenéltünk.
Tímea: Mivel mindkettőnknek jó érzés volt az együtt-zenélés, elgondolkodtunk azon, hogy folytathatnánk. 2007 óta együtt élünk, 3 éve összeházasodtunk, nagyon jól ismerjük egymást és jól tudunk együtt dolgozni, gondolkozni.


Mikor és hogyan fordult figyelmetek a gyerekdalok felé?
Tímea: 2012-ben volt az első gyerekkoncertünk, édesanyám bíztatására elvállaltunk egy óvodai koncertet.
Ádám: Akkor még nem saját dalokkal, hanem gyerekkorunkból kedves számokkal koncerteztünk.


Gyerekműsorotokkal 3 éve léptek fel gyerekközönség előtt, óvodákban és gyerekprogramok alkalmával. Mit adnak számotokra ezek a fellépések?
Ádám: Eleinte féltünk kicsit, hogy milyen lesz gyerekek előtt zenélni, hogyan tudunk majd velük kapcsolatot teremteni, de Timi nagyszerűen kommunikál velük és én is szinte csak mosolyogni tudok koncert közben.
Tímea: Volt olyan gyerekkoncertünk ahol a gyerekek szinte nem akartak minket hazaengedni és a koncert végén ölelgettek minket, annyira tetszett nekik. Szóval nagyon megszerettük a nekik szóló műsorokat, nagyon feltölt minket az a sok szeretet és figyelem, ami felénk árad tőlük.


Miben más a gyerekközönség, mint a felnőtt-közönség?
Tímea: A gyerekek sokkal természetesebben viselkednek, és azonnal tudtunkra adják érzéseiket, véleményüket. Rögtön reagálnak mindenre!
Ádám: Hát az biztos, hogy ők csak úgy tisztességből nem ülnek végig például egy olyan dalt, ami nem tetszik nekik. 


Dalaitok szövegét és zenéjét is ti magatok írjátok. Hogyan jött az ötlet, hogy ti magatok írjátok a számokat? Hogyan születtek az első dalok?
Tímea: Mikor a duónk alakult, Ádámnak már volt néhány saját száma, többnyire angol nyelven. Először ezeket alakítottuk át úgy, hogy mindkettőnknek jó legyen. Aztán írtam egy-két szöveget és megmutattam Ádinak, hogy mit szól hozzá. Ő hozott néhány témát, én dúdoltam egy dallamot, ő arra egy másik szólamot és kész. Valahogy így megy ez nálunk, persze változik, hogy mikor ki melyik részében aktívabb. Mára letisztult annyira a rendszerünk, hogy inkább én írok szöveget, gitározni Ádám tud szóval ez adott, az ének dallamokat sokszor közösen találjuk ki. Mivel más műsorainkban is többnyire saját dalokat játszunk, innen jött az igény, hogy a gyerekeknek is írjunk saját szerzeményeket.

Ádám: Első saját gyerekdalaink meglepően könnyen, gyorsan születtek meg. És sokszor utólag is dúsítottuk, színesítettük őket.

 

Levai-Poppre 1594m small

 


Hogyan születtek meg a PICURI MURI című CD dalai?
Timi: Mivel a gyerekek nagyon gyorsan, őszintén reagálnak, így egy-egy koncert után egyből fel tudjuk mérni mely dalok működnek és melyek nem, min változtassunk. Ezek a visszajelzések nagyban befolyásolják, hogy mit írunk. Történt egyszer például, hogy egy műsor végén odajött hozzám egy kislány, megkopogtatta a vállamat és azt mondta: „Figyelj, szerintem valamit elfelejtettél!” „Mit?” - kérdeztem. „Hát a kutyusokról énekeltetek, de a cicáról…?” Megígértem neki, hogy mire legközelebb találkozunk, lesz a cicáról is dal. Hazamentünk és mondtam Ádámnak, hogy meg van rendelve egy macskás dal! 


Mit jelent számotokra egy gyerekműsor, egy gyerekelőadás?
Timi: Lelkileg nagyon feltöltődünk egy műsor alatt, de csak utána szoktuk észrevenni, hogy fizikailag mennyire kimerítő egy ilyen koncert, mert a gyerekek figyelmét folyamatosan le kell kötni. Mivel ketten vagyunk, nem oszlik a gyerekek figyelme több felé, ami jó, viszont így mindkettőnknek maximálisan ki kell használnunk színészi, zenészi, sőt pedagógiai eszközeinket is.


A repertoárotok dalai között versmegzenésítések is vannak. Megzenésítettétek például Juhász Gyula Ballada, Ady Endre Fölszállott a páva című verseit, és még számos 20. századi magyar verset. Hogyan választjátok ki a megzenésítendő költeményeket?
Ádám: Eleinte csak az volt a fontos, hogy olyan versek legyenek, amik valami miatt kedvesek nekünk és alkalmasak a megzenésítésre. Később kezdtük el kicsit tudatosabban válogatni a verseket. Hogy milyen vers alkalmas arra, hogy „dallá váljon” az egy elég összetett kérdés, de vannak olyan szövegek, amire ha ránézünk, már szinte hallunk is hozzá valamilyen zenei hátteret.
Timi: De kaptunk már konkrét ajánlatot is egy barátunktól, hogy ”Itt ez a vers: szerintem ez megzenésíteni való.” És tényleg az volt! Sőt olyan is volt, hogy mi kerestünk valamilyen témában verseket és a barátnőm, aki semmit sem tudott az egészről, pont akkor megajándékozott egy kötettel, ami gerince lett az egyik műsorunknak.


Gyerekdalok és versmegzenésítéseken túl, milyen dalok szerepelnek még repertoárotokon?
Ádám: A gyerekműsor és a versmegzenésítések mellett természetesen írunk és éneklünk más dalokat is, amik nem tematikus jellegűek. Repertoárunkban ezek a dalok vannak többségben, ezekből van a legtöbb. Többnyire lírai hangvételű számok, de próbálunk néha „pörgősebb” dolgokat is írni, mindenesetre mára talán kialakult egy ránk jellemző stílus. Ha valaki eljön egy koncertünkre, ezeket a dalokat hallja és ebbe az általánosabb programba ritkán kerülnek be pl. versmegzenésítések.
Timi: Ez azért érdekes, mert vannak dalok, amelyek megszületnek és később bekerülnek valamelyik tematikusan szerkesztett műsorba, más dalokat meg kifejezetten egy adott témához kapcsolódóan írunk.( Pl. az Istenes dalaink) És persze olyan dal is akad, ami több műsorba is bele illik, míg van olyan dal is, amit a tematikus műsorokba nem tudunk beszerkeszteni.


Színészek vagytok, 7 évig voltatok mindketten a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészei. Melyek a legemlékezetesebb, számotokra legkedvesebb szerepek?
Ádám: Számomra Jeles András A Nevető ember c. előadása, a DühöngŐ című előadásunk és a Czukor Balázs féle Öt az egyben előadás a legszebb emlék. Ezeken kívül is voltak remek produkciók, de ezekben olyan sok dolog állt össze, olyan remekül működött az egész, hogy arra máig jó visszagondolni. Emlékezetes előadások, és emlékezetes szerepek!
Timi: Ádám szinte mindent megemlített, talán Ivo Krobot - Hrabal: Vonatok rendezésével és Jeles András: A Kis Lord-jával egészíteném ki a sort. Az utóbbi zenész szempontból is izgalmas kihívás volt mindkettőnk számára, és sokat gazdagodott általa a zenéről való gondolkodásunk is.


A PICURI MURI című CD az első CD-tek. Milyen további terveitek vannak?
Ádám: Jó lenne, ha esetleg az Istenes műsorunk dalai és versei is felvételre kerülhetnének. Igazán értékes anyag, megérdemelné, hogy komolyabban foglalkozzunk vele. Valamint nagyon örülnék, ha majd kiadhatnánk egy olyan lemezt, ami nem feltétlenül ilyen tematikus jellegű. Természetesen jó lenne minél többet koncertezni mindegyik műsorunkkal!
Timi: Szeretnénk a meglévő műsorainkon is tovább dolgozni, új szerzeményeinkkel kiegészíteni, és újabbakat is létrehozni. Aztán eljuttatni őket a közönséghez, akár CD-n, akár koncert, vagy műsor formájában.

 

Meritum Kiadó

 

süti beállítások módosítása