"A színház számomra kitárulkozást jelent" - Szűcs Nelli válaszolt

Fedák Sári életén és pályáján keresztül magáról vall a Nemzeti Színházban látható önálló estjén Szűcs Nelli. A színésznőt tartalmi partnerünk, a Fidelio kérdezte.

 

A Fidelio cikkéből:

 

November elején vendégszerepelt a Nemzeti Színház Algériában, a Bejaiai Nemzetközi Színházi Fesztiválon a Viktor Rizsakov rendezte Fodrásznővel.

"Fantasztikus érzés volt egy orosz szerző darabját orosz rendezésben magyar színésznőként játszani egy arab országban. Nagyon nyitott volt a közönség, ki vannak éhezve a kultúrára. Teltházzal ment az előadás, akik nem fértek be a színházba, azok kivetítőn nézhették az utcán. Annál a résznél, amikor Irina a diszkóba invitálja Viktort, megmozdult a terem. Átérezték a szerelmet, a szabadságot, a szabadság keresését. Ennek az élménynek a hatására még jobban megértettem Irinát, bár már hatodik éve játszom a darabot" - mesélte Szűcs Nelli.

 

szucs

Fotó: Hunyadi Margit

 

"Nekem mindegy, hogy a Nemzetiben, Vasváron vagy éppen Algériában játszom, az a lényeg, hogy valamit adni akarok. És ezáltal a színház bárhol megtörténik. A színház számomra kitárulkozást jelent. Nem tudok úgy előadást csinálni, hogy nem nyílok meg a színészkollégák, a rendezők előtt. Elsősorban egymás előtt kell lelkileg levetkőznünk, mert csak akkor tud felépülni egy igazi előadás. A Nemzetiben néha azt érzem, hogy nem merek annyira megnyílni, mert a kollégák sem nyílnak meg. Nem tudom, ez miből adódik: gátból, másfajta színházcsinálásból" - mondta a színésznő, aki harmadik évadát tölti a Nemzetiben.

 

Szűcs Nelli Fedák Sári alakját választotta önálló estjéhez, amelynek színpadi adaptációjában és díszlettervezésében is közreműködött. "Húsz éve vagyok színész, de most először tapasztaltam meg, hogy milyen egyedül létrehozni valamit. Fedák Sári kapcsán éreztem meg a vonzás törvényét. Három évvel ezelőtt egy ismerősöm megkért, hogy az egyik ukrán konzulnak szedjek össze róla anyagokat, mert rokonságban állt valamelyik ősével. Azután Vidnyánszky Attila A fehér felhő-rendezése közben találkozott Fedák Sári naplójával, a Te csak most aludjál, Liliommal, és úgy gondolta, hogy ebből kellene csinálom egy estet, mert nagyon hasonlítunk egymásra. Miután elolvastam a naplóját, majd az Útközben című könyvét, rájöttem, hogy a beregszászi származáson túl is sok mindenben egyezik a karakterünk, a színházról való gondolkodásunk. Nem belebújok Fedák Sári bőrébe, hanem Szűcs Nelliként mesélek róla" - fogalmazott a színésznő.

 

Azzal kapcsolatban, hogy ellentmondásos Fedák megítélése, és a nácikkal való kollaborálás vádjával börtönbüntetésre ítélték, Szűcs Nelli elmondta, 25 évig kommunistának tartották, majd antiszemitának, nyilasnak. "Fedák Sári sok mindent lerakott a magyar kultúra asztalára, ennek ellenére megbélyegezték, igaztalan vádakkal illették. Úgy beszéltek róla, mint a század legnagyobb magyar primadonnájáról, és úgy halt meg, mint egy senki. A róla szóló írásokban magyarkodónak nevezték. Azért is érdekelt a sorsa, mert kicsiben mi is megéljük azt, amit ő. Sokaknak derogált, hogy Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház élére került és hozta a csapatát. Minket is neveztek már magyarkodónak, ukránnak" - mondta Szűcs Nelli.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása