A színészek béremeléséről tárgyal a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A Színházi Dolgozók Szakszervezete a kormányzattól vár segítséget, és a sztárkollégák kiállásának is örülne.


Legalább a tanárokéhoz hasonló anyagi biztonságot szeretnének a színészek, ezért már év elején bértárgyalásokat kezdeményeztek az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságával – mondta a hirado.hu-nak Mihályi Győző, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az egyeztetésekben a színészek mellett a társszakmák, a zenészek, táncosok is részt vesznek, akiket a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége képvisel.

 

Az igény 50 százalékos béremelés volt, amit azonban a döntéshozók túlzónak, nem kivitelezhetőnek minősítettek, ha tehát a tárgyalásoknak lesz eredménye, csak ennél kisebb mértékű előrelépésre lehet számítani – tette hozzá. A szakszervezeti vezető szerint az 1000-1200 fős színésztársadalomnak megoldás lehetne a pedagógusokéhoz vagy a rendvédelmi dolgozókéhoz hasonló emelés, például néhány évre szétterítve 20-30 százalékos növekmény. Ezenkívül a szakszervezet, ahogy a tanárok körében megvalósult, a művész-életpályamodell bevezetését is szeretné elérni.

 

mihalyi
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely/MTI

 

Az érdekképviselet vezetője szerint a kulturális államtitkárság részéről nagyon nyitottak a problémák megoldására, és a Magyar Művészeti Akadémia is segítséget ígért. A tárgyalások ellenére azonban, hangsúlyozta, egyelőre semmi sem biztos, korántsem dőlt el, hogy lesz színészi béremelés.

 

Mihályi Győző megemlítette, a színészek bére lényegében 2008 óta nem nőtt, a színpadon játszók anyagi helyzete siralmas. A legrosszabb helyzetben a munka nélküli művészek vannak, akik alkalmi munkákból szerzett, százezer forint alatti összegekből tengődnek. Egy kezdő színész bruttója is igen alacsony, 120-130 ezer körül van, amihez a színház általában megpróbál valamilyen kiegészítést adni, rendszerint egy cég által biztosított ösztöndíj formájában – ez körülbelül havi 50 ezer forint lehet pluszban. A színészek fizetése később sem szökik az egekig, általában annak az ötvenes éveiben járó színésznek sem haladja meg a bére a bruttó 250 ezret, aki már évtizedek óta a pályán van. A színészek országos átlagfizetése pedig a kettő között alakul, nagyjából havi bruttó 195 ezer forint.

 

Mihályi Győző megjegyezte, az intézmények számára ugyan nagyon jó, hogy a cégek a színházaknak juttatott támogatást leírhatják az adójukból, ám ez nem mehet bérekre, csak az előadások egyéb költségeire, például díszletekre.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása