Fodor Tamás, Márton András és a K2 Színház csapata is meglepetésekkel készül

A Kortársaink, a görögök sorozat keretében Aiszkhülosz: Perzsák és Euripidész: Alkésztisz című darabjait, azaz az első fennmaradt görög tragédiát és az egyik legtalányosabb görög drámát láthatjuk a KékSzobaHallban.

 

„…Néha nem a Beavató állítja le a cselekményt, hanem egy-egy színész fordul oda hozzá, és felszólítja: »Gyuri?!« És akkor megint kapunk valami eligazítást, bölcset, mélyet, vicceset, valahogy pont így, egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban. Szenzációs, úgy ahogy van. (…) Karsai már jó ideje a magas kultúra egyik titkos sztárja Magyarországon. A kategóriás tudós, a POSZT egyik válogatója, karakán publicista, Térey János fordító-társa. Már nem is olyan titkos. Szaladjanak – december 28-án újra műsoron lesz!” Török András, Vademecum hírlevél 538. számából

 

„Karsai György beavató sorozata, közönségbarát atmoszféra mellett, igen eredeti módon tárja elénk a drámairodalom első nagy korszakának múlhatatlan értékeit.” - Fehér Elephant, toptipp.hu

 

A KékSzobaHall ajánlója:

 

2015. december 28-án – kicsit másképp – megismételjük eddigi két beavató színházi előadásunkat, 18:00-kor a Perzsákat, 21:00-kor az Alkésztiszt.

Karsai György ez alkalommal talán még izgalmasabb titkokba is beavatja a nézőket, Fodor Tamás, Márton András és a K2 Színház csapata is meglepetésekkel készül.

 

(Aki mindkét előadásra jegyet vesz – akár karácsonyi ajándékként – összesen 1000 Ft kedvezményt kap a jegy árából.)

 

A k2 Színházzal közös vállalkozásban bemutatásra kerülő görög kultúrtörténeti sorozat új képet rajzol az európai színház megszületésének pillanatáról, az ókori görög színházról. A két és félezer évvel ezelőtt írott tragédiák és komédiák közös, beavató színházi elemzése, az eposzok és a drámák kulcsjeleneteinek színpadra állítása a magunkra-ismerés örömét, olykor döbbenetét, vagy szomorúságát kínálja. Ezek az irodalmi alkotások, ha jól kérdezzük őket, válaszolnak, segítenek megérteni szűkebb és tágabb környezetünk jelenségeit, értékeit és konfliktusait.

 

KSZH 15 event december 28

 

Aiszkhülosz: Perzsák – az első fennmaradt görög tragédia:

 

Az európai színház megszületésének pillanata ez a történelmi tárgyú görög tragédia, amelyet eddig soha nem játszottak Magyarországon. Színpadra állítása ősbemutató.

 

SZEREPLŐK:

DAREIOSZ: Márton András m.v.

XERXÉSZ: Horváth Szabolcs

ATOSSZA: Piti Emőke

HÍRNÖK: Viktor Balázs

KARVEZETŐK: Borsányi Dániel, Rózsa Krisztián

BEAVATÓ: Karsai György

 

Euripidész: Alkésztisz – az egyik legtalányosabb görög dráma:

 

Euripidész első fennmaradt drámája – i.e. 438-ból – az önfeláldozásról, a szerelemről, a hűségről és az isteni-félisteni hatalom brutalitásáról szól. Már műfaja is véget nem érő vitákra ad alkalmat, hiszen az Alkésztisz a drámai versenyek programját rögzítő, ma is olvasható listán a negyedik helyen, a szatírjáték helyén szerepel, holott e műfaj legtöbb jellegzetességével (szatírok Kara, mulatozás, egyetlen poénra kihegyezett történet, stb.) nem rendelkezik. De tragédia sem lehet – mondják a tudósok –, mivel senki nem hal meg benne.

Beavató színházi elemzésünkben megvizsgáljuk, hogyan építik a cselekményt a komikus és a tragikus elemek, s a történet eljátszása során a műfaji kérdésre is megkísérelünk filológiailag pontos és színházi megjelenítésben meggyőző választ adni.

 

ALKÉSZTISZ: Boros Anna

ADMÉTOSZ: Rózsa Krisztián

KAR: Viktor Balázs

HÉRAKLÉSZ: Domokos Zsolt

PHERÉSZ: Fodor Tamás

EUMÉLOSZ: Viktor Balázs

HALÁL: Piti Emőke

APOLLÓN: Horváth Szabolcs

EGY SZOLGÁLÓ: Borsányi Dániel

BEAVATÓ: Karsai György

Látványtervező: Jeli Sára Luca

Dramaturg: Karsai György, Fábián Péter, Benkó Bence

Rendezőasszisztens: Erdélyi Adrienn

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

 

Jegyek 2500 Ft-ért kaphatók online a www.jegymester.hu oldalon, minden este 19.00-22.00-ig a Budapest Jazz Club jegypénztárában, a jegymester.hu partnerirodáiban és naponta 10.00-18.00-ig a Broadway Jegyirodában (XIII. Hollán E. u. 10.). Jegyfoglalás: gorogszinhaz@gmail.com

 

 

 

süti beállítások módosítása