Rendhagyó Hamlet játék az Ódryn - Kiss Csaba újvidéki színészhallgatóknak rendezett

Az Újvidéki Művészeti Akadémi harmadéves színészosztálya Budapesten vendégeskedik. László Sándor és Balázs Áron tanítványai fél évig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanulnak Kiss Csaba vezetésével.

 

Ebben az időszakban készségtárgyakat - beszédet, mozgást, éneket - tanulnak és egy zenés mestergség illetve egy színészmestergség kurzuson is részt vesznek. Kiss Csabával Shakespeare Hamletjét dolgozták fel rendhagyó módon.

 

JAVITAS

 

"A vizsgákon általában egy szereplőt több diák alakít, állandóan változik, hogy ki. Mi egy kicsit újítottunk, a Hamletben egy jelenetet többféleképpen játsszunk el. Ha például valamelyik Claudiusnak vagy Hamletnek "nem tetszik" a színpadi játék, a látottakat megismétli egészen más stílusban. Mondok egy példát:  Először egy horrorisztikus feldolgozását láthatják a nézők annak, amikor Hamlet és Laertes beugranak Ophélia sírjába és megküzdenek a halott lányért, majd az egyik színészünk közbeszól és azt mondja, ez a rész két fájdalom találkozásáról szól, semmi köze egy véres küzdelemhez, így következik az elhangzottak lírai előadása" - számolt be Kiss Csaba.

 

"A tegnapi esti főpróba nagyon jól ment. A végén könnyesre röhögtem magam, ami egy Hamlet esetében nem kis szó. A temetési képtől kezdve elszabadult a pokol. Engem mindig is roppant izgatott, hogy miért adott Shakespeare olyan abszurd mondatot Hamlet szájába, hogy "Ettél már krokodilt?" Ezt a vizsgán kibontottuk kissé - és olyan csinos kis verekedés kerekedett a sírban, ami már súrolta a komikum határát. Az abszurd mindig mulatságos (ha nem veled történik) Ebből lett utána B verzióban egy könnyes, nyálas sírbaugrás - a békepártiak visszavágtak, Itt már nagyon röhögött a publikum - és ezt követte három vivás, egy akciófilmes nagy bunyó (Gyöngyösi Tamás jóvoltábol), egy dramaturgiai unalmas és egy látványos, revűs, táncos. Tévedésből Ophélia itta meg a mérget, miközben a mérgezett tőr kézről kézre járt. Mindenki kiváncsi volt rá - és pillanatok alatt hét hulla feküdt a színpadon. Szegény Gertrúd úgy járkált közöttük, mint Hófehérke a halott törpék közt. Végül egy nyíltszíni infarktus végzett vele - hatalmas tapsot kaptak, és én olyan büszke voltam rájuk. Négy hónapi izgalmas, kemény munka gyümölcse. Remélem sokáig fogják még játszani" - tette hozzá az osztályvezető.

 

 

HAMLET JÁTÉK

 

Az újvidéki Művészeti Akadémia 3. éves hallgatóinak vizsgaelőadása

Hamlet (néha Laertes)  – Szalai Bence,  Szilágyi Áron

Claudius / Laertes – Ozsvár Róbert , Rókus Zoltán

Gertrúd / Polonia – Fülöp Tímea, Verebes Judit

Ophélia (néha kurva) / Színészkirálynő – Székely Bea, Orlovity Sztaniszlava

Szellem (néha Claudius, néha Gertúd) – Ozsvár Róbert, Fülöp Tímea

tánc  Duda Éva

vívás  Gyöngyösi Tamás

rendező  Kiss Csaba

Színház és Filmművészeti Egyetem, Budapest 2015

 

 

süti beállítások módosítása