Karácsonykor bemutatkozik a megújult Játékkészítő

A Játékkészítő 2015-ös szériájának sajtónyilvános próbáján kiderült: idén fantasztikus újításokkal, látványos díszletekkel, háromdimenziós fényfestéssel várják a nézőket, akik december 26-27-28-29-én újra részesei lehetnek a varázslatnak.

Minden eleme új köntöst kapott:

 

A tavaly nagy sikerrel bemutatott mese-musical szinte minden eleme új köntöst kapott.

 

Illés Gabriella, A Játékkészítő megálmodója kifejtette, hogy lassan egy éve azon dolgoznak az alkotókkal és a stábbal, hogy olyan megoldások születhessenek, melyeket itthon még nem igazán láthattunk színházban és, hogy azok a nézők, akik 2014-ben is jegyet váltottak a darabra, minden elemében új előadást láthassanak.

 

IMG 8081

 

"Az erőforrásainkat arra fordítottuk, hogy "beköltözzünk" a Syma Csarnokba. Hatalmas öröm számunkra, hogy már több mint 40 ezer jegy elkelt. Juronics Tamás koreográfus a Szegedi Kortárs Balett tagjaival ősszel kezdett el próbálni, Böhm György rendező szintén november óta dolgozik a művészekkel. Úgy gondolom mindenki el tudja képzelni, milyen nehéz egyeztetni a szereplőkkel, akik több műfajt képviselnek: prózai és zenés színészek, popsztárok is fellépnek a darabban. Oroszlán Szonja és Kamarás Iván csak a produkció kedvéért utazott haza külföldről. Igyekeztünk a látványvilágban is újat hozni és mesés tereket alkotni a háromdimenziós fényfestéssel. A Játékkészítővel idén már mesekönyv, hangoskönyv és társasjáték formájában is találkozhatnak, a következő időszakban pedig nemzetközi fórumokon is szeretnénk bemutatni a darabot" – tette hozzá a producer.

 

Böhm György, az előadás rendezője az egyik díszletelemet kihasználva, a színpad felett repülve úgy fogalmazott a próbán: "Idén a Játékkészítő új ruhát kap, új dalokkal, új szereplőkkel és új helyszínen dolgozunk. Több mint 30 méteres színpadon játszunk."

 

Böhm György szerint a mese-musical egyik kuriózuma a többször emlegetett 3D mapping, a stáb tagjai is minden egyes alkalommal rácsodálkoznak a különleges technikára.

 

"Életem egyik legnagyobb élménye, hogy ilyen fantasztikus társulattal dolgozhatom. Mert pár hónap alatt bizony társulattá formálódtunk." – mondta a rendező.

 

jatek0002

 

A Játékkészítőről számokban:

 

A színpadnak már a mérete is lenyűgöző: egy 800 m²-es színtéren történnek majd az események. A hatalmas építményre rendkívül izgalmas díszlet épült: elkészítéséhez 1000 méter deszkát, 250 m² rétegelt lemezt, 1000 m² drapériát, 200 liter festéket és 500 méter zártszelvényt használtak fel.


A hatalmas színpadhoz tartozik egy úgynevezett oldalszínpad is, ahol a különböző jelenetek kellékei, berendezései várják, hogy színre kerüljenek. Az oldalszínpadról érkeznek majd a színészek a jelenetekhez és a darab hangosítása is az oldalszínpadról történik. A hangosításhoz 70 darab hangfalat, 8300 méter kábelt, 50 darab mikroportot használnak. A világosításhoz pedig 150 darab motoros intelligens lámpát, 10000 méter kábelt és 450 folyóméter rácsos tartót építettek be.


Számos pirotechnikai és látványtechnikai megoldást sorakoztatnak fel az előadásokon, melyek során a szakemberek 20 liter füstolajat, 4500 kilogramm szén-dioxidot, 20 kilogramm lángolajat használnak majd el. Látványtechnikában alkalmazni fogják az úgynevezett "reptetést" is, így például különböző tárgyakat, de Kamarás Ivánt és a Vastag tesókat is a levegőbe emelik majd. A Játékkészítő alkotói együttműködnek a Szegedi Szabadtéri Játékokkal, felhasználva például a szegedi színpadon használt forgószínpadot is.

 jatek002

 

A különleges vizuális technikáról:

 

A teljes díszlet felületére vetítve, egy itthon még nem látott, speciális technológiával „életre hívott", háromdimenziós fényfestéssel varázsolják a nézőket egy különlegesmesevilágba. A háromdimenziós hatású projekciók képesek lesznek teljesen megváltoztatni a teret, kiszakítva a nézőt a realitásból. A speciális látványvilágot Bordos László Zsolt architekturális vetítéssel foglalkozó 3D-művész, a műfaj világhírű szakértője tervezi, a teljes látványvilágért Radnai Márk vizuális rendező felel.

 

A 3D mapping lényege, hogy 3D felületre vetítenek 3D-s képeket, jelen esetben nyolc darab, nagyteljesítményű projektorral. Bizonyos animációkat ún. renderparkokban hozzák létre az alkotók, mintegy 140 számítógép számolja ki képkockáról-képkockára az elkészített 3D-s képeket. 12 tervező dolgozik éjjel-nappal olyan speciális jeleneteken, mint például a hétfejű sárkány elkészítése, aminek a mimikáját és mozgását valódi ember gesztusairól mintázták. A 3D animáció elkészítése rendkívül időigényes folyamat: egy másodperc elkészítése olykor 4-5 óra munkaórát is igénybe vehet.

 

 jatek0005

 

Király Viktor is "fellép":


A darab alkotói – számolva azzal, hogy Király Viktor sikeresen szerepel a VOICE versenyén, s emiatt további lehetőségek várják az Egyesült Államokban – már korábban egy speciális felvételt készítettek vele, amint nővérével a Jancsi és Juliska duettjében énekel. Király Viktor így a darabban – a történetéhez illeszkedve – egy videóprogram lesz, és egy háromdimenziós felvételről fog virtuális duettet énekelni Király Lindával. Ilyen megoldás még nem volt látható hazai színpadon.

 

Forrás: Színház.hu, Presspresso

 

süti beállítások módosítása