Odüsszeusz szemeteslapáton - A József Attila Színház műsorán a Bárka előadása

A különleges előadásban háztartási eszközökkel mesélik el Odüsszeia történetét, a tésztaszűrőtől kezdve a dugóhúzón át a kelkáposztáig van itt minden, még színes papírba csomagolt bonbon katonák is.

 

A jól ismert történetet azonban senki ne az eredeti szöveggel várja, itt modern, mai nyelven hallható Odüsszeusz hazaútjának története, az eposz néhány jellegzetes kalandjának kiemelésével. Az előadásban számtalan jellegzetes magyar asszociáció, vicc és dal hangzik el, mintha egyfajta Monty Python-átirata volna, tele humorral, nyelvi leleménnyel, szójátékkal.

 

odusszeusz1

Fotó: Dudás Szabolcs/Bárka Színház

 

Az előadást Philippe Genty és Mary Underwood rendezi, ők francia társulatukkal már korábban színre vitték a produkciót. Magyarországon három színész: Szorcsik Kriszta, Marofka Mátyás és Jerger Balázs játssza a történetet. Az előadás a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében került bemutatásra; a Bárka Színház, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Francia Intézet koprodukciójaként.

 

Philippe Genty (1938) a francia színházi élet legendás, több műfajt egyesítő alkotóinak egyike, rendező, koreográfus és bábművész, aki pályáját képzőművész-grafikusként kezdte, 1967-ben megalapította Compagnie Philippe Genty néven saját társulatát, amely eleinte főleg bábszínházi kísérletezéssel foglalkozott, de kezdettől fogva tágította a műfaji kereteket, és a vizualitás, a mozgás, a zene és a tárgy animáció ötvözésére törekedett.

 

odusszeusz 

 

PHILIPPE GENTY - ODÜSSZEUSZ SZEMETESLAPÁTON
Fordította: Molnár Zsófia

 

Szereplők: Szorcsik Kriszta, Marofka Mátyás, Jerger Balázs


Rendező: Philippe Genty és Mary Underwood
Játékmester: Simon T Rann
Asszisztens: Pogács Zsuzsa
Dramaturg/Tolmács: Szaida Khaled-Abdo

 

2016. január 7. Csütörtök 16:30
József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió

 

süti beállítások módosítása