"Ebben a műben a talajtalanság érdekel" - Mucsi Zoltán az Emigránsokról

Slawomir Mrozek Emigránsok című művét állítja színpadra Mucsi Zoltán. A hamarosan a Lengyel Intézetben látható előadásról a Magyar Idők kérdezte az alkotót.

 

A Magyar Idők cikkéből:


"A darab születésekor, 1979-ben mást jelentett, hogy nincs visszaút, és hogy el kell hagyni a hazát, mint ma. Ettől függetlenül ha az ember elővesz egy drámát, akkor úgy gondolja, hogy érdemes azt most bemutatni" - mondta Mucsi Zoltán, akit Géczi Zoltán és Molnár Gusztáv keresett meg, hogy rendezze meg velük Slawomir Mrozek drámáját.

 

emigransok

Fotók:  Torják Orsi, terminalworkhouse.hu

 

Mucsi Zoltán elmondta, komoly hangsúlyt kap az Emigránsokban az a fajta bezártság, amelyet a vasfüggöny jelentett. "Engem ebben a műben a talajtalanság érdekel: elkerül az ember valahová, ahová meggyőződésem szerint a legtöbben nem kalandvágyból kerülnek, hanem a jobb életminőség reményében. Sok esetben nem a szakmájában marad, vagy nem beszéli a nyelvet - szóval elveszíti a lába alól a biztonságot jelentő talajt. A másik, ami Mrozek darabját izgalmassá tette számomra, hogy két olyan ember van összezárva egy élettérben, akik hazai környezetben egy napot sem töltenének együtt, nemhogy három és fél évet. Egyik szereplőnk a rendszer elől menekül, a másik a munka és a megélhetés miatt megy ki. Nagy kihívás a színésznek, hiszen végig a színpadon van a két alak, ha úgy tetszik, rájuk van bízva a dráma. Mrozeket az abszurditása miatt szeretem, és mert nagyon játszható, hús-vér figurákat teremt, ismeri az embert" - tette hozzá.


Az Emigránsokat itthon először 1979- ben mutatták be Garas Dezső és Avar István főszereplésével, Székely Gábor rendezésében. Az Éjszakai Színház 1997-ben készített belőle előadást Szarvas József és Ternyák Zoltán szereplésével, az előadást Kőváry Katalin rendezte.


A Mucsi Zoltán által színpadra állított változatból először január 10-én tartanak előbemutatót a Lengyel Intézetben, a hivatalos premier március közepén lesz. A rendező szándéka szerint több színpadra is elviszik majd az Emigránsokat.

 

Forrás: magyaridok.hu

 

süti beállítások módosítása