Eldőlt: Magyar Attila lesz a POSZT ügyvezetője

Magyar Attila pályázatát támogatta a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cég ügyvezetői posztjára a cég tulajdonosaiból álló bírálóbizottság, amely hétfőn hallgatta meg a pályázókat - közölte  Őri László, Pécs alpolgármestere. 

Szűcs Gáborral és Kővári Zsuzsával közösen pályázott

 

Magyar Attila, a Zsolnay Negyed gazdasági igazgatója Szűcs Gáborral és Kővári Zsuzsával közösen pályázott

 

A pályázókat január 4-én szakmai bizottság előtt hallgatták meg. A bizottság tagjai Őri László, Pécs alpolgármestere mellett a Magyar Színházi Társaság képviselője, Jordán Tamás szombathelyi színigazgató és a Magyar Teátrumi Társaság delegáltja, Rázga Miklós pécsi színigazgató voltak.

 

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az ülést követően az MTI-nek elmondta, hogy a bírálóbizottság formai okokra hivatkozva egyhangúlag elutasította Kiss László pályázatát. Komáromi György pályázatát ugyancsak egyhangúlag nem támogatta a grémium.

 

Magyar Attila pályázatát a bizottság többsége támogatta - tette hozzá az alpolgármester, megjegyezve: a pécsi aspiráns vállalta, hogy a Magyar Színházi Társaság által felvetett szakmai kérdésekre és észrevételekre a színházi találkozót működtető társaság január 12-i taggyűléséig válaszol.


A POSZT-ot szervező Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. tulajdonosaiból álló bizottságban a Magyar Színházi Társaságot Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, a Magyar Teátrumi Társaságot Rázga Miklós, a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) igazgatója, Pécs városát pedig Őri László képviselte.


Az alpolgármester reményének adott hangot, hogy január 12-én egyhangú döntés születhet az új ügyvezető személyéről. 

 

Magyar Attila korábban a Pécsi Janus Pannonius Múzeum gazdasági és műszaki vezetője volt, 2015 óta a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Kft. gazdasági igazgatója. Szűcs Gábor Jászai Mari-díjas rendező, a Mozaik Művészegyesület elnöke, az NKA Színház és Táncművészeti Kollégiuma, valamint a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) tagja. Volt az Echo TV kreatív igazgatója és a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészeti igazgatója. Kővári Zsuzsa a Zöld Pardon Kft. ügyvezetője.

 

A POSZF Kft. korábban rendelt egy, a POSZT történetéről és lehetséges jövőjéről szóló tanulmányt a Mozaik Művészegyesülettől, amelynek elkészülését az NKA a miniszteri támogatás keretéből 5 millió forinttal támogatta. A tanulmány szerzője Szűcs Gábor volt.

 

poszt

 

 

Részlet Magyar Attiláék pályázatából:

 

"(...) Úgy vélem, hogy a POSZT pozitív megítélése csakis úgy jöhet létre, ha teljes konszenzus alakul ki: - a fesztivál céljának meghatározásában úm. az adott évad legjobb előadásainak bemutatása - a verseny előadások kiválasztásában - a zsűri kialakításában - a díjazási elvek meghatározásában - A fentiek pontosítása után elengedhetetlen az egységes kommunikáció a POSZT menedzsmentjének, Pécs városának, a Szakma megnyilvánulásainak vonatkozásában a fesztivál felvezetésekor, a fesztivál ideje alatt illetve a fesztivál befejezését követően. A kommunikáció területén a helyi és regionális PR erős, azonban az országos szintű sajtó tevékenység intenzitásának növelése javíthat a fesztivál ismertségén és gazdasági stabilitásán egyaránt. Ezen a területen a közmédia mellett a kereskedelmi médiában is növelni kell a jelenlétet, ez segítheti az országossá válást, ami eredményezheti a szponzori támogatások növekedését is. Az állami és a helyi támogatások viszonylagos stabilitása mellett a magánszektor adományai elengedhetetlennek bizonyulhatnak a jövőben. A fesztivál megítélésének szempontjából kulcsfontosságúnak tartom a versenyelőadások kiválasztásának kérdését, mivel ez döntően befolyásolja a szakma és a közönség véleményét is. A repertoár orientálja a találkozó iránt érdeklődőket és egyben a szervezők legfontosabb eszköze a fesztivál imázsának kialakításában.

 

Tekintettel a színházi szakma jelenlegi megosztottságára a legjobb megoldásnak a konszenzuson alapuló kiválasztást tartom. Úgy gondolom a két eltérő véleménnyel bíró szervezet, a Színházi és a Teátrumi Társaság, azonos súllyal kell, hogy érvényesítse akaratát a POSZT-on szereplő 6 versenyelőadások kiválasztása során. Elképzelhetőnek tartom egy közös bizottság létrehozását, melyben egyenlő létszámmal szerepelnének mindkét Társaság képviselői. Ez a Szakmai Tanács alkotná meg a versenyprogram és a zsűri tagjai kiválasztásának továbbá a díjazás alapelvének szabályrendszerét, mely dokumentum évekre biztosíthatná a konszenzusos együttműködést. Véleményem szerint, ilyenformán megőrizhető mindkét fél szakmai szuverenitása. A szakmai szuverenitás megőrzésén túl nem szabad megfeledkeznünk a szakmai felelősség kérdéséről sem. Így POSZF NKft. többségi tulajdonosának, Pécs városának, alapvető elvárása csakis az lehet a Társaságok irányába, hogy magas színvonalú, mindkét fél által kölcsönösen elfogadott, a sajtó felé egységesen kommunikált versenyprogramot alakítsanak ki. Fontosnak tartom továbbá, hogy a POSZT-ot lebonyolító szervezet működése tekintetében, a szakmai szempontokon túlmenően, a menedzseri szemlélet erősödjön, célul tűzve ki a nézőközpontú lebonyolítást a szakmai szervezetek közötti kiegyezésre törekvő koordinálást, a gazdaságossági szempontok szem előtt tartását és nem utolsó sorban, Pécs város kulturimázsának növelését".

 

 

A beérkezett pályázatok nyilvánosak és alább megtalálhatóak:

  • Komáromi György pályázata
  • Kiss László pályázata
  • Magyar Attila pályázata
  •  

     

     

    süti beállítások módosítása