Kováts Adél: "Senki nem születik felsővezetőnek"

A Radnóti Színház új igazgatóját a 168 óra kérdezte.

 

A 168 Óra cikkéből:


Anna kapcsán, hogy igazgatónak készül, elmondta: "Már két éve gondolkodtam a dolgon, de csak a legközelebbi barátaimmal osztottam meg. Szemérmesebb vagyok, ráadásul megszoktam, hogy engem választani szoktak, vagy megtalálnak a helyzetek. Abban ott van a bizalom, és azt is mutatja: nem csak én gondolok magamról valamit. Amikor tavaly októberben Bálint András megkeresett azzal, hogy pályázzak, azt is kérdezte, meglepődtem-e. Mondtam, már sok mindent átgondoltam ezzel kapcsolatban" - mesélte Kováts Adél.

 

kovats adel

Fotó: Ajpek Orsi, index.hu

 

A februárban hivatalba lépő direktor elmondta, színészként is teljesnek érzi a szakmai élet. "A visszaigazolások is megerősítenek. Ha valaki mások és önmaga által is sikeres a szakmájában, kevésbé érzi, hogy valami újba kellene fognia. Ráadásul színész esetében az új szerepek egyben új kihívások, vagyis ebben sincs hiányérzete. Arra is gondoltam: egy majdani igazgatóváltás során talán számolna velem az új igazgató. Ám az is kérdés: vajon én tudok-e majd együtt dolgozni az új vezetővel? Ez a gondolat motivált arra, hogy megfogalmazzam, milyen színházban szeretnék dolgozni. Közben rájöttem: akkor miért nem csinálom meg? Ugyanakkor a színház helyzete is erősen ösztönzött, hogy belevágjak. A Radnóti harminc éve olyan érvényes tényező Budapest kulturális életében, amely nem tűnhet el. Huszonkét esztendeje vagyok tagja a társulatnak, a színház az én 'szellemi termékem' is. Mindezt végiggondolva még erősebben éreztem a felelősséget. Tehát közösségi és személyes késztetések is a pályázat felé tereltek" - fejtette ki Kováts Adél.

 

Úgy véli, a színházi szakma problémái tükrözik az ország állapotát, ami más hivatásokról is elmondható. "Csak esetünkben jobban látszik, mert rajtunk kívül csupán politikusok szerepelnek hasonló gyakorisággal a médiában. Ami pedig a vezető helyzetbe került nőket illeti: ebben a nagyon patriarchális társadalomban meg kellett tanulniuk, hogy dolgosabbaknak kell lenniük, mint a hasonló képességű férfiaknak" - tette hozzá.

 

"A női lélekben, fejben talán erősebben vannak jelen olyan fogalmak, mint a gyermek, a jövő, a folytonosság. Meglehet, a férfiak más típusú felelősséggel működnek. Nőkért, férfiakért is felelős vezetőnek bizonyos helyzetekben képesnek kell lennie az efféle különbözőségekből fakadó diszharmóniák csillapítására. Másfelől: utálom az általánosításokat. Sok barátom van férfi csúcsvezetők között, s nem tudnék velük kapcsolatban általános karaktervonásokat sorolni. Mindnyájan individuumok vagyunk, személyiségjegyeink különböző szocializációs helyzeteink során fejlődnek, alakulnak. Senki nem születik felső vezetőnek, ha van egy alapképesség, a szükséges kompetenciák fejleszthetők. A magam helyzete kapcsán azt mondhatom: premier előtt nehéz választ adni arra a kérdésre, milyen leszek a huszadik előadáson" - mondta Kováts Adél.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

süti beállítások módosítása