Folytatódik táncházi sorozat Bonyhádon

Idén is folytatódik Tolna megye egyetlen rendszeres táncháza Bonyhádon, ahol első alkalommal szombaton többek között bukovinai székely, mezőségi, kalotaszegi táncok szerepelnek a programban.

    tanchaz

 

A most kezdődő sorozat decemberig tíz alkalomból áll, a közönség a bonyhádi Csurgó zenekar zenéjére táncolhat Kosnás Árpád táncoktató vezetésével.
    

Az este nyolc órától éjfélig - gyakran hajnalig - tartó táncházakban főleg erdélyi táncrendeket járnak, de mezőföldi és dunántúli táncok is részei a programnak - mondta Juhász Józsa, a Vörösmarty Mihály Művelődési Központ vezetője az MTI-nek. 
    

Általában nem tematizálják a táncházat, éjfél után lehet táncokat "rendelni" is - jegyezte meg. Az intézményvezető szerint ez az egyik titka a bonyhádi rendezvénynek, amelynek 100-150 fős törzsközönsége van. A bonyhádiak mellett sokan jönnek Pécsről, Dombóvárról, Kalocsáról, Hőgyészről és Bátaszékről is.
    

Kosnás Árpád arról számolt be, hogy egy-egy alkalommal hat-hét táncrend szerepel a programban. Ezúttal is lesznek táncházi slágerek: bukovinai székely, kalotaszegi, mezőségi, magyarbődi, sárközi táncok. A bukovinaiak közül csárdást, silladrit és polgári táncokat is járnak. Az esték csúcspontja bukovinai öves tánc, a szirba szokott lenni - tette hozzá.
    

A völgységi városban 2006 óta tartanak rendszeresen táncházakat, amelyek kezdetben csekély érdeklődés mellett zajlottak, azóta azonban - a helyi zeneiskola népzenei tagozatának is köszönhetően - felnőtt egy új néptáncos és népzenei nemzedék, amely rendszeresen látogatja az esteket. 2012-ig a Bartina zenekar játszott a programokon, amelynek oktatói között volt Nyemcsok Pál, Vass Oszkár és Radák János is.
    

Az első két alkalommal a művelődési ház átalakítása miatt a Széchenyi István Általános Iskola aulájában rendezik a táncházat. A nyári szünetben sem maradnak néptánc nélkül a bonyhádiak: augusztusban a hagyományos Bukovinai Fesztivál keretében több bukovinai nemzetiség tánckincsével ismerkedhet a közönség, és idén október 1-én, a zene világnapján rendezik Bonyhádon az országos népzenei találkozót, amelyet nagyszabású táncházzal zárnak - mondta Juhász Józsa.

süti beállítások módosítása