Kezdetét vette a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Kezdetét vette csütörtök este a 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyen tizenhét ország művészei lépnek a porondra öt napon át.

    nagycirkusz

 

A Fővárosi Nagycirkuszban zajló nemzetközi mustrán két programbontásban láthatja a közönség a fellépőket: csütörtökön és vasárnap az A műsor produkciói, pénteken és szombaton a B program előadásai tekinthetők meg. A gálaműsort hétfőn, az esemény zárónapján két alkalommal mutatják be. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 60 jelentkezőből 30 műsorszámot válogatott be a repertoárba.
   

Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a fesztivál kezdete alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a cirkusz olyan művészeti ág, amely összeköti a különböző nemzedékeket. Ez a fesztivál üzenete - tette hozzá.


fesztivalcirk

    

Mint mondta, a magyar artistaképző iskola növendékei és az éppen Magyarországon tartózkodó artista csapatok magyar gála keretén belül mutatkoznak be a közönségnek.
    

Fekete Péter bemutatta a nemzetközi szakemberekből álló grémium tagjait, a testület elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója. A zsűriben helyet foglal Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, Oleg Csesznokov, a Rosgoscirk művészeti vezetője, Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa, Eötvös Tibor, az Eötvös Cirkusz alapítója, Valérie Fratellini, a Fratellini Akadémia igazgatója, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke, Fabio Montico, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója, valamint Szun Li-li, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója.

 


nagycirkusz2    

A zsűri egy arany, két ezüst és három bronz Perrot-díjjal jutalmazza a legjobb produkciókat, de a tagok maguk is felajánlhatnak különdíjakat, amelyek mellé több hónapos szerződés is járhat. A legjobb magyar artistaprodukciót a Fővárosi Önkormányzat a 2012-ben alapított Budapest-díjjal jutalmazza majd. 
    

Az első budapesti cirkuszfesztivált 20 évvel ezelőtt, 1996-ban rendezték meg, azóta a cirkuszvilág nagy fesztiváljai között tarják számon.

 

süti beállítások módosítása