Elhunyt Ruth Leuwerik német színésznő

Az ötvenes években egy egész generáció példaképe volt.

Élete 92. évében elhunyt Ruth Leuwerik. A német színésznő kedden családja körében, Münchenben halt meg.

 

Ruth Leuwerik

    

Az általa játszott erős női alakokkal az ötvenes években egy egész generáció példaképévé vált Leuwerik legnagyobb sikereit A Trapp család és A Trapp család Amerikában című mozifilmekkel érte el, melyekben apácanövendéket alakított, aki egy megözvegyült báró gyermekeire felügyel. A történetet később Julie Andrews főszereplésével az Egyesült Államokban is megfilmesítették, A muzsika hangja címmel világsikerré vált.
   

Leuwerik 1924-ben Essenben született. Karrierjét 1947-ben a színházban kezdte, a filmes áttörésre 1953-ig kellett várnia. A hatvanas években azonban egyre inkább visszavonult a filmes világból.

    

Filmes partnerével, Dieter Borschéval az ötvenes évek német mozivilágának álompárjaként tartották számon. Többnyire öntudatos, karrierjükben sikeres nőket személyesített meg, elsősorban hű bajtársat és partnert játszott, nem pedig csábítót és szerelmest. A drámai műfajban leginkább a közelmúlt előkelő asszonyait keltette életre. Egyik leghatásosabb szerepe a tragikus sorsú Renate Müller volt az Istenek kedvence című filmben.
    

A német köztársaság korai időszakának nőideálját testesítette meg, a gazdasági csoda és az Adenauer-éra ikonja volt.

 

süti beállítások módosítása