A magyar kultúra napja - Száz diák Shakespeare-előadása Veszprémben

Veszprémben koncertekkel, kiállítással, színházi előadással készülnek a magyar kultúra napjára. A Petőfi Színházban csaknem száz diák ad elő Shakespeare műveiből Kéri Kitty rendezésében.

Mint Perlaki Claudia, a városháza kulturális csoportvezetője az MTI-nek elmondta,  a magyar kultúra napján, január 22-én nyitják meg a Finnugor Kulturális Főváros 2016 programsorozatot a veszprémi Hangvillában az udmurt települések portáit bemutató fotókiállítással, majd a Bartók Béláról és Kodály Zoltánról szóló, Két magyar géniusz című zenetörténeti előadássorozat részeként Bartók zongoraműveiből játszik Golarits Flóra egyetemi hallgató.

 

Gryllus Dániel, Szalóki Ági és Szirtes Edina Mókus Weöres Sándor A teljesség felé című kötete által ihletett közös koncertjükkel lépnek színpadra jövő pénteken szintén a Hangvillában.


Ugyancsak itt a Trió á la Kodály nevű formáció Kortárs reflexiók Kodály szellemében című programját hallhatja a közönség jövő szombat este a zeneszerző születésének 130. évfordulója tiszteletére. 

 

Adamok es Evak


A városi művelődési központban Egy este Pilinszkyvel címmel Hrutka Róbert gitáros és Alex Fender énekes megzenésített Pilinszky János-versekre és Bereményi Gézának a költő életéről írt dalszövegeire épített estjére várják a közönséget jövő pénteken.


A Veszprémi Petőfi Színház az elmúlt évekhez hasonlóan átengedi a színpadot a diákoknak a kultúra ünnepén, a január 23-i előadás középpontjában William Shakespeare művei állnak - mondta Halmay Gábor, a teátrum sajtóreferense, hozzátéve, hogy hét Veszprém megyei iskola mintegy 100 diákja áll a színpadra Kéri Kitty rendezésében.


A veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban a magyar kultúra napján nyílik meg a Petőfi Irodalmi Múzeum Weöres Sándor-vándorkiállítása A megmozdult szótár címmel. Az április 17-ig látható tárlat, amelyre a látogatókat interaktív irodalmi játékokkal várják, Weöres Sándor levelezésén, kéziratain, fotóin, könyvein és képzőművészeti alkotásokon keresztül mutatja be a költőt.


A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

 

süti beállítások módosítása