A magyar kultúra napja - Ötnapos programsorozattal ünnepelnek Győrben

Ötnapos programsorozattal ünneplik a magyar kultúra napját Győrben, január 19. és 23. között kiállításokat és koncertet is tartanak a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum szervezésében.

   

Január 19-én az újrarendezett Radnai-gyűjteményt mutatja be rendhagyó tárlatvezetés keretében az Esterházy-palotában Grászli Bernadett, a múzeum igazgatója Az igazi gyűjtő nemcsak becsüli a műveket, hanem szereti is címmel. 
    

Másnap Stílusok vagy izmusok címmel a Patkó Imre-gyűjteményben vezet rendhagyó látogatást Pápai Emese művészettörténész, majd Külön utakon-saját ösvényeken címmel a gyűjteményben szereplő alkotók, többek között Gulácsy Lajos, Kondor Béla és Farkas István művészetét mutatják be az általános stíluskategóriák, mint a sajátos látásmód vagy az egyéni előadásmód mentén. 
  

romer

Fotó: mkavehaz.hu

  

Január 22-én HACkeld a MÚLtat! címmel Katharina Roters és Szolnoki József képzőművészek kiállítását Szijártó Zsolt kultúrakutató nyitja meg az Esterházy-palotában. Szolnoki József elmondta, hogy a tárlaton azt vizsgálják fotók, kisfilmek és festmények segítségével, hogy emlékezünk-e - és ha igen, hogyan - azokra az eseményekre, amelyekről készen, például egy fotó formájában kapunk emlékeket akár a családunktól, akár a környezetünktől. A kiállítás február 28-ig tekinthető meg. 
    

Ugyanaznap este a Rómer-házban harmincéves jubileumi turnéja keretében ad koncertet az 1986-ban alapított Tudósok zenekar. 
    

Január 23-án Kijáratok címmel Nagy Miklós fotográfus, műgyűjtő és orvos fotóiból nyílik kiállítás a Magyar Ispitában. A február 29-ig látható tárlat kapulemezek, arcok, tájak mögött meghúzódó matematikai, episztemológiai, etnográfiai és szociológiai összefüggések felvillantásával a jelenkori és a múltbeli magyar létezés összhangját mutatja be. Az összefüggéseket kereső kiállítást Parti Nagy Lajos költő nyitja meg. 
    

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban azon a napon fejezte be a Himnuszt.

 

süti beállítások módosítása