Osonó évértékelő - 2015 számokban

Az Osonó Színházműhely beszámolója a tavalyi évről.

 

Az önfenntartó társulatként működő Osonó Színházműhely 2015-ben 344 kulturális- oktatási- szociális eseményt hozott létre és 152 ezer lejből gazdálkodott. Ennek az összegnek csaknem egyharmadát a külföldi előadások bevétele képezte, 20 százalékát a műhelyfoglalkozások ellenértéke, 16 százalékát a magyarországi Tiszta Formák Alapítvány biztosította.  A társulat költségvetésének több mint felét önerőből generálta, a pénzalapok 65 százaléka külföldről származott. Sepsiszentgyörgy önkormányzata mindössze 3 százalékkal járult hozzá a társulat költségvetéséhez, holott az Osonó tevékenységének 23,5%-a Sepsiszentgyörgyön zajlott olyan körülmények között, hogy a társulatnak nincs a városban se székhelye, se raktára.

 

2015-ben 1 bemutatóra került sor és összesen 133 előadást játszott a független színházműhely 2 kontinens 15 országának 52 településén. 121 közönségtalálkozóra került sor, valamint 79 műhelyfoglalkozást szervezett fiataloknak és felnőtteknek. Mindezek mellett 8 kulturális projektre és 3 drámatáborra is sor került az Osonó szervezésében. Az eseményeken mintegy tizenhétezer ember vett részt, amelyből kilencezer külföldön. A tavaly a társulat 4 díjat kapott.

 

osono

 

A társulat, amelynek állandó tagjai az országos átlag munkaidővel megegyező időtartamot dolgoznak önkéntesként, jól együttműködött a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával, amellyel közösen szervezi a csoportvezető- és pedagógus képzést.

Az év egyik kiemelkedő kísérlet a Kovászna Megyei Kulturális Központ által is támogatott, román és magyar fiatalokat megszólító projekt volt. A fél évig zajló akció eredményeként, a fiatalok személyes történeteiből jött létre az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című román és magyar nyelvű, fórumszínházi előadás. A Fazakas Misi által rendezett produkciót több iskolába játszotta a társulat osztálytermi előadásként.

 

A másik kiemelkedő esemény a Taizé-i szerzetesközösség augusztusi ünnepi hetén tartott műhelyfoglalkozás volt. A közösség meghívására, Fazakas Misi és Mucha Oszkár által vezetett tréningen, a közel negyven országból érkezett 160 fiatal kipróbálhatta az Osonóra jellemző műhelyfoglalkozást. A színház, mint találkozás alapgondolatra felépített projekt gyakorlatai segítették a különböző vallású és nemzetiségű résztvevők közötti kommunikáció, egymásra figyelés és az elfogadás elmélyítését.

 

Januárban Hargita és Kovászna megye több településén lesz látható az Osonó előadása, februárban az Andrei Mureșanu Színházzal közösen készül el a Bányavakság című koprodukció Catinca Drăgănescu rendezésében. 

 

Osonó

 

 

süti beállítások módosítása