Zene és irodalom - Vendéghang az FMH-ban

Januártól öt alkalommal tartanak előadást az FMH-ban. Minden alkalommal közreműködő vendégekkel állítanak össze szerkesztett zenei-irodalmi műsort. Az előadásokat kötetlen beszélgetés követi.

 

A szervezők ajánlója:

 

A zene a szíven, a szöveg az értelmen át jut el a lélekhez. Mégis gyakran beszélünk zenei gondolatról, illetve a szöveg ritmusáról, szavak dallamáról. Pedig a gondolatnak nincs köze a hangokhoz, a halláshoz. A zenének nincs jelentése. A papírra vetett, nyomtatott verseknek sincsen sem ritmusa, sem dallama. Pusztán arról tudósítanak, hogy alkotójuk a lejegyzés pillanatában élt. Minden egyéb a befogadóban születik meg. Szeretnénk ennél a vajúdásnál úgy bábáskodni, hogy megmutatjuk bennünk mit érleltek a válogatott szövegek. Célunk, hogy a versek és a zene találkozásából az előadások alkalmával új minőség szülessen, és reméljük, hogy ugyanígy születik új minőség a közönséggel való találkozásból is.

 

vendeghang


Az én helyzete mindig centrális, függetlenül attól, hogy az adott egyén milyen viszonyítási rendszer melyik pontján található éppen. Két füllel hallunk és két szemmel látunk, térben tájékozódunk, olyan térben, amelyben mindig középen foglalunk helyet. Mindig mindenki mindenhol ugyanúgy és egyszerre középen van. Nem is szükséges más központozás, elég ha a költő, az előadó, a zenész, a befogadó egyszerre megmaradhat a saját természetes helyén: középen. Nincs is más dolgunk, mint olyan lyukas és védtelen világot építeni, amelyen minden szél átfúj. Ahol ép marad minden egyes hallgatónk természettől kapott centrális pozíciója, és a hallgatónak sincs más dolga, mint stabilan megmaradni a világ közepén. Megmaradni az idő közepén, múlt és jelen közt: a pillanatban. Mindegyik pillanatban. Élni. Nehéz feladat, reméljük éppen a nehézsége teszi vonzóvá!

 

Az előadások péntekenként, 19:00 órakor kezdődnek 2016. január 22-én, február 26-án, március 11-én, április 29-én és május 27-én.

 

A részletes program itt található.

 

 

süti beállítások módosítása