A magyar kultúra napja - Koncertek, színházi produkciók és könyvbemutatók Fejérben

Koncertekkel, színházi produkciókkal és könyvbemutatókkal ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megye több településén.

 

Székesfehérváron csütörtök este az Öreghegyi Közösségi Házban nyílik meg Vincze Mátyás papírmerítő kiállítása, a tárlatot Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke nyitja meg. Ezt követően a Rock & roll közlegények turné keretében lép fel Révész Sándor, akit Horváth Ákos és Nagy Gergely kísér majd. Szintén csütörtökön adnak közös műsort a Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium és a Nemes Nagy Ágnes Kollégium tanulói. A program a jubileumi Nemes Nagy Ágnes-hét keretében valósul meg.


Pénteken a Vörösmarty Színházban ünnepi gála lesz, amelyen az Alba Regia Táncegyüttes Mozdulatlan legendák című táncjátékát tűzik műsorra, Cser-Palkovics András polgármester pedig átadja a város idei Pro Cultura Albae Regiae díját. A Barátság mozi pénteken filmvetítésekkel ünnepli a magyar kultúrát. Elsőként Nemes Jeles László Oscar-díjra jelölt filmdrámáját, a Saul fiát vetítik, majd Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című játékfilmje lesz látható.

 

vorosmarty szinhaz panorama

Fotó: vorosmartyszinhaz.hu

 

Dunaújvárosban a Bartók Kamaraszínház a hét folyamán több programmal is megemlékezik a magyar kultúra napjáról. Szerdán Péterfy-Novák Éva Egyasszony című művét Tenki Réka előadásában láthatták az érdeklődők a stúdióteremben. Csütörtökön felolvasó színházi sorozat keretében Szilágyi Andor El nem küldött levelek című színművét olvassa fel Lapis Erika és Kiss Attila az aulában. Pénteken a színházteremben Oláh Dezső zongoraművész és zenekara, a Trió á la Kodály ad koncertet. A rendezvényen adják át a város kulturális kitüntetését, a Pro Cultura Intercisae-díjat.


Bicskén pénteken, a Petőfi Művelődési Központban a város fennállásának 710., a várossá nyilvánítás 30. évfordulója alkalmából rendezendő jubileumi esték sorozat nyitóelőadásával ünneplik a magyar kultúrát. Az előadó Mohainé Fejes Ágnes Bessenyei-díjas népművelő, helytörténész lesz. Bodajk városa csütörtökön a református gyülekezeti teremben tartja kultúra napi rendezvényét, amely idén szorosan kapcsolódik az ökumenikus imahéthez. Hit és irodalom címmel Petrőczi Éva József Attila-díjas költő és irodalomtörténész tart előadást, majd Sallayné Sziki Judit lelkész igét hirdet. Gárdonyban pénteken a magyar kultúra napján a város szülöttére, Gárdonyi Gézára emlékeznek, az író dédunokájával. Keller Péter Az élő Gárdonyi-arc című kötetét mutatja be a Nemzedékek Házában. Másnap Szabad-é dalolni...? címmel a Szent Mihály Szekere Vándorszínház zenés színházi estjét élvezheti a közönség.

 

MTI

 

 

 

süti beállítások módosítása