Bánffy Miklós-emlékkiállítás nyílik Nagyváradon

Egy modern kori reneszánsz embernek, a sokáig méltatlanul elfeledett írónak, színházi rendezőnek, egyben Magyarország egykori külügyminiszterének állít emléket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tárlata.

 

Kolozsvár, Bukarest, Hága, Kisinyov és Rabat, Bécs és Szeged Budapest után Nagyváradon, a Vármúzeumban lesz látható a tárlat, amely január 22-én a Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg. A tárlatot megnyitja: Prőhle Gergely nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár parlament külügyi bizottságának az elnöke, a Bánffy Emlékév kezdeményezője.


A tárlatot eddig 32 helyszínen, megközelítőleg 50.000 látogató tekintette meg. A Külügyminisztérium közreműködésével a világ számos pontján is bemutatásra került már a kiállítás. A tárlat különleges aktualitása, a Várbarátok Egyesülete segítségével MNM közreműködésével feleleveníti az utolsó közös uralkodó, IV. Károly koronázási ünnepségét,amelynek centenáriumi évfordulója van. Az esemény kormánybiztosa, tervezője gróf Bánffy Miklós volt.

 

Banffy Miklos

 

Bár Bánffy Miklós sokoldalúságát nehéz bemutatni, de a kiállítás megkísérli ennek ellenére megvillantani azt a páratlan alkotóerőt, amely a művész sajátja. Író, grafikus, politikus, karikatúrista,díszlet-jelmeztervező, színházi rendező, a koronázási ünnepségek megtervezője, és annyi minden más… A kiállítás különlegessége lesz az a pecsétnyomó, melyet a Bánffy család bárói ágának tulajdona és Bánffy Farkas nagylelkű felajánlása nyomán megtekinthető a kiállítás Nagyváradi állomásán.


A kolozsvári Magyar Opera 2014-es Bánffy év alkalmából, Bánffy Miklós színpadi díszletei alapján létrehozott Kékszakáll rekonstrukciója Európában rendhagyó kísérlet. Az előadás jelmezei a tárlaton megtekinthetőek. A kiállítás meghatározó részét képezik a New Yorkban élő Nicolette Jelen Bánffy modern szilikátművei, aki világát üvegbe és tükörbe komponálja.

 

A kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsanna, látványtervezője Szebeni-Szabó RóbertA tárlat 2016. január 22. és február 28. között látható Nagyváradon a Vármúzeumban.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása