Donor for Prometheus – Különleges performansz a Katonában

Február 6-án nem mindennapi produkciónak ad helyet a Katona József Színház: Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező a tavalyi Prágai Quadriennálén nagy sikerrel előadott művészeti live act-jét mutatja be.

 

donor IMG 4402

 

A prezentáció során – melyben egy élő sas is szerepet kap – a Donor for Prometheus egyes látványelemei is fontos szerepet kapnak, Antal Csaba pedig mélységeiben mutatja meg a projekt megszületését és utóéletét.

 

„A Donor for Prometheus egy olyan teátrális narrativ installáció, ahol művészi mesterség és tudomány kerül interakcióba az ALKOTÁS ÜGYÉ-ben. Igen, az ALKOTÁS ÜGYÉ-ről lesz szó.

  

 

A klasszikafilológusok mítoszértelmezése szerint a leláncolt Prometheus 10000 éve, mint büntetés a közeljövőben lejár, vagyis hogy egy sas minden nap kitépi a májának egy részét és ő minden nap újratermeli a saját máját. Ha megszabadul ettől a rettentő büntetéséből, akkor újra a tűzhöz, íráshoz, a fémöntéshez és egyéb mesterségekhez hasonló újabb hihetetlen adományokkal fog hozzájárulni az emberiség fejlődéséhez. Ebben az utolsó időszakban Prometheusnak problémái vannak a mindennapos májújratermeléssel.

 

Minden, az ALKOTÁS-ban elkötelezett polgár, aki képzeletében érzi már a jövőben kiteljesedő, számunkra még beláthatatlan, minden területet érintő robbanásszerű változást, szolidaritásával kell, hogy előmozdítsa az ALKOTÁS ÜGYÉ-t. Szükség lesz a társadalmi szolidaritásunkra.(…)” - vallja Antal Csaba.

 

Donor for Prometheus

Katona József Színház, Sufni

2016. február 6., 19:15

 

süti beállítások módosítása