Több mint 400 iskola csatlakozott az Együtt szaval a nemzet kezdeményezéshez

Két nap alatt 421 iskola csatlakozott az Együtt szaval a nemzet programhoz, ők az interneten keresztül vesznek részt a közös szavalásban, amelyet a magyar kultúra napján, pénteken rendeznek meg Szarvason.

Fórizs Zoltán főszervező elmondta, hogy szerb, szlovák, román és horvát iskolák is csatlakoztak a kezdeményezéshez, a regisztrált intézmények között pedig nemcsak oktatási, hanem kulturális intézmények is vannak. Hozzátette: tapasztalataik szerint az utolsó napon a csatlakozó iskolák száma jelentősen meg szokott emelkedni, így számítanak arra, hogy ez a szám akár a háromszorosára is nőhet. A program weboldalán január 22-én 9 óráig lehet regisztrálni.


Fórizs Zoltán kiemelte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével a felhívás több mint 90 ország nagykövetségére és főkonzulátusára jutott el, "bekapcsolva" a külföldön élő magyarokat, magyar nyelvű iskolákat és kulturális közösségeket a kezdeményezésbe.


A program a szarvasi Cervinus Teátrumban 9 óra 30 perckor ünnepélyes stafétaátadóval kezdődik: az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, a tavalyi szavalás házigazdája adja át a koordinátorszerepet a szegedi központú Gál Ferenc Főiskola szarvasi Pedagógiai Karának.

 

egyutt szaval

Fotó: nyugat.hu


A közös szavalás több mint négyszáz gyermek részvételével, Jordán Tamás színművész, rendező irányítása mellett kezdődik 10 órakor. Idén a közös szavalás a Himnusz első versszakaival indul, majd Petőfi Sándor Nemzeti dal című versével folytatódik. Új kezdeményezésként óvodás korú gyermekek is bekapcsolódnak, ők Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című versét mondják el.


A szavalást díjátadó ünnepség követi: jutalmakat, elismeréseket vesznek át a tavalyi szavaláshoz csatlakozó, a YouTube videómegosztó portálon legnagyobb nézettséget elért magyarországi és határon túli iskolák, valamint a legkreatívabb intézmények.


A programhoz az interneten keresztül csatlakozó iskolák szavalataikat idén is feltölthetik a portálra, a videókra január 23-tól lehet szavazni - hívta fel a figyelmet Fórizs Zoltán.


A három éve Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó által indított kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon a magyar kultúra napján.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása